Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озеленяването на Антарктика се е ускорило с 30 процента през последните години

4 октомври 2024 г. в 19:45
Последно: 4 октомври 2024 г. в 17:19

Полярните региони се затоплят по-бързо от други региони на планетата и Антарктида не е изключение.

Океанските горещи вълни и загубата на лед са станали почти обичайно явление.

Дългосрочните наблюдения на растителността на Антарктическия полуостров показват, че площта им се е увеличила почти 10 пъти през последните 40 години.

Сателитни проучвания потвърдиха изключителната чувствителност на местната растителност към изменението на климата.

Антарктическият полуостров е най-големият от полуостровите на Антарктическия континент. Той се простира на север на 1300 километра, а крайната точка се намира само на хиляда километра от Патагония.

Учени от университета в Ексетър, заедно с колеги от университета в Хартфордшир и Британската антарктическа служба, са използвали сателитни данни, за да оценят степента на озеленяване на Антарктическия полуостров в отговор на изменението на климата.

Ако през 1986 г. растителната покривка е заемала площ от един квадратен километър, то през 2021 г. тя вече е почти 12 квадратни километра.

Учените са установили още, че озеленяването се е ускорило с 30 процента през последните години – от 2016 до 2021 г. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Geoscience.

„На Антарктическия полуостров мъховете растат в много сурови условия. Има само сняг, лед, камъни с тънък слой растителност, която въпреки това е силно нараснала. Това показа как огромната, изолирана пустиня е засегната от причинените от човека промени в климата“, обяснява екологът Томас Роланд от Ексетър, един от авторите на статията.

Тъй като тези екосистеми стават по-силни и климатът се затопля, площта на зеленината се увеличава, според глациолога Оли Бартлет, съавтор на изследването.

Категории на статията:
Зелен свят