À сега, де! Извънземните пращали сигнали неведнъж

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Загадъчните радиоимпулси, чийто източник наскоро беше открит в далечна галактика, станаха още по-тайнствени – астрономите са фиксирали повторение на един от тези „сигнали от извънземни“, което поставя под съмнение теорията за техния еднократен характер, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

За първи път за съществуването на тайнствените бързи радиоимпулси (fast radio-burst, FRB) астрономите заговориха през 2007 година, когато те били открити случайно при наблюдения на радиопулсари с помощта на телескопа Паркс (Австралия).

В следващите години учените открили следи от още девет подобни импулса. Тяхното сравнение показало, че те може да имат изкуствен произход и дори потенциално да бъдат сигнали на извънземни цивилизации поради необяснимата периодичност в тяхната структура.

Буквално преди седмица учените изясниха, че източник на един от тези FRB импулси е елиптична галактика, разположена на 6 милиарда светлинни години от Млечния път, което ги накарало да заключат, че подобни изблици се раждат в хода на сливането на неутронни звезди или други компактни обекти, превръщащи се в черна дупка.

Пол Шолц (Paul Scholz) от университета Макгил (Канада) и неговите колеги изключително неочаквано открили, че това по-скоро не е така, като открили следи от това, че един от най-първите открити сигнали – FRB 121102 – е възникнал повторно в същата точка в съзвездие Колар, където е открит от телескопа Паркс преди четири години.

През ноември 2015 година Шолц анализирал данните, събирани на 300-метровия телескоп Аресибо в Пуерто Рико при търсене на нови пулсари и FRB импулси миналото лято. Изучавайки събраната информация, астрономът с учудване открил „двойник“ на FRB 121102, който притежава същата мощност, продължителност и други параметри.

Шолц първоначално не повярвал в това, което видял, и продължил наблюденията. Впоследствие астрономът успял да открие още около дузина подобни импулси в същата точка, което го накарало да се отнесе сериозно към откритието, което преобръща представите за същината на FRB импулсите.

До този ден учените нито веднъж не са фиксирали повторни бързи радиоимпулси, което ги карало да смятат, че те носят еднократен характер. Откритието на Шолц и колегите му говори, че техен източник са някакви периодични космически явления, най-очевидните от които са магнетарите – млади неутронни звезди със свръхмощно магнитно поле, пораждащо мощни изблици радиолъчение.

От друга страна, наблюденията на по-новите FRB импулси, за които разказаха астрономите миналата седмица, говорят за техния „еднократен“ характер. Това поставя учените пред дилема – или съществуват два механизма, пораждащи почти неотличими един от друг сигнали, или че една от двете теории и интерпретации на наблюденията не съответства на действителността.

Както подчертава Шолц, неговото откритие не опровергава извънгалактичната природа на импулсите. Сега учените ще се опитат да си спечелят подкрепата на другите радиоастрономи и радиообсерватории, които да обединят в една виртуална „чиния“ за търсене на галактиката, където възникват импулсите FRB 121102.

Нейното откриване е критично важно за определянето коя от теориите за природата на бързите радиоимпулси е вярна, заключават авторите на статията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори