Ето откъде идват извънземните сигнали

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антената на 64-метровия радиотелескоп Паркс. © CSIRO
Антония Михайлова

Загадъчните бързи радиоимпулси, доскоро смятани за сигнали от извънземни, възникват в галактика на 6 милиарда светлинни години от нас, което говори за тяхната космологична, а не извънземна природа, пишат учени в статия, публикувана в сп. Nature.

За първи път за съществуването на тайнствените изблици на радиолъчение (fast radio-burst, FRB) се заговори през 2007 година, когато са открити случайно при наблюдение на радиопулсари с помощта на телескопа Паркс в Австралия.

В последните години учените са успели да открият следи от още девет подобни радиоимпулси, чието сравнение показало, че те могат да носят изкуствен произход и дори потенциално да бъдат сигнали от извънземни цивилизации поради необяснимата периодичност в тяхната структура.

През април миналата година учените са установиха, че FRB импулсите се раждат в Космоса, а не на Земята, което ги направило още по-загадъчни. През декември тяхната природа частично бе прояснена – поляризацията на един от тези импулси показала, че той може да се е роил в неутронна звезда при необичайни „звездотресения“ в нейните недра или в резултат от формирането на черна дупка или редица други процеси в свръхплътните концентрации на материя.

Точният отговор на този въпрос, както отбелязва Евън Кин (Evan Keane) от Технологичния университет Суинбърн (Австралия), е невъзможен без една неголяма, но изключително важна част от този космически пъзел – разстоянието до обекта, където се е родил импулсът или някой от неговите „братовчеди“.

Кин и колегите му успели да определят тази дистанция, използвайки данните за един от последните подобни импулси – FRB 150418, случил се на 18 април миналата година и фиксиран от телескопа Паркс. Учените се подготвили за неговото откриване и оперативно включили към изучаването му с мощния телескоп ATCA и редица други обсерватории.

Комбинацията от мощността на телескопите помогнала на учените хиляда пъти да увеличат точността на наблюденията. Както се оказало, импулсът, продължил само няколко секунди, е бил достатъчно дълго послесветене, което помогнало да се идентифицира източникът на радиовълната и да се оцени разстоянието до него.

Галактиката, породила извънземните сигнали. © David Kaplan & Evan Keane

Галактиката, породила извънземните сигнали. © David Kaplan & Evan Keane

Въпросният импулс идва от далечна елиптична галактика, която се намира на 6 милиарда светлинни години от нас, разказват учените. Това изключва възможността да е породен от сравнително маломощни магнетари в Млечния път или в неговите спътници и говори за изключително високата мощност на FRB изригването.

Според изчисленията на астрономите то е затъмнило цялата галактика и неговата яркост милиарда пъти е превишавала светенето на Слънцето. За части от секундата е отделена толкова енергия, колкото нашето светило изработва за два дни живот. Както смятат учените, прародител на това изригване са били две неутронни звезди, слели се в едно и превърнали се в черна дупка.

Освен светлина, радиовълни и други форми на електромагнитно лъчение този катаклизъм трябва да е породил и доста силни гравитационни вълни. Поради голямото разстояние до галактиката, където се намира FRB 150418, LIGO и други детектори на гравитационни вълни не биха могли да ги видят, но в бъдеще, ако такива „извънземни“ импулси отново бъдат уловени, нищо не пречи на физиците да проверят дали така е в действителност.

От друга страна, FRB 150418 вече е помогнал на учените да разкрият една космическа тайна – „разтягането“ на радиовълните от това изригване помогнало на астрофизиците да решат проблема с липсващата материя във Вселената – това, че всички видими галактики съдържат около два пъти по-малко видима материя, отколкото трябва да съдържат.

Според Кин вълните FRB 150418 са били разтеглени именно така, както предсказват съвременните космологични теории. Това означава, че „загубената“ материя всъщност съществува, просто още не сме успели да я намерим.

Това ще стане възможно след построяването на новото поколение оптични и радиотелескопи, а също и при изучаването на други FRB импулси, надяват се учените.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори