Ако законът на Мур се приложи върху живота, той трябва да е на 10 млрд. години?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Диагоналната линия е експоненциалното развитие на живота, а вертикалната линия в средата е точката на произход на планетата Земя. ZME
Димитър Димитров

Изследователи са направили интересна връзка между закона на Мур и живота на Земята. Ако погледнем колко сложни форми на живот съществуват и колко е голям цялостният геном, то изглежда, че животът се развива експоненциално.

Това много прилича на закона на Мур, при който броят на транзисторите върху чип ще се удвоява на две години. Законът важи и наобратно. Ако вървим наобратно достатъчно дълго, ще стигнем до началната точка – произхода на живота.

С други думи, възможно е да разберем кога се е зародил животът, като създадем графики на неговото развитие.

„Линейна регресия на генетичната сложност, върната назад до само една базова двойка, ни показва, че животът се е зародил преди 9.7 (± 2.5) млрд. години“, казват Алексей Шаров от Националния институт по стареене в Балтимор и Ричард Гордън от Морската лаборатория във Флорида.

Но нали Земята е само на 4.5 млрд. години? А и в първите няколко милиона години от съществуването на планетата не е било възможно зараждането на живот. Възможно е тогава животът на Земята да не е преминал през експоненциален растеж. Възможно е да е имало периоди на забързана и забавена еволюция.

Но Шаров и Гордън не са убедени в тази версия. Те посочват, че бактериите могат да оцеляват милиони години в дебел лед. Това според изследователите показва, че е възможно животът да е дошъл от друга слънчева система и това, което виждаме на нашата планета, да е продължение на процес, започнал преди почти 10 млрд. години.

Също така това може да е отговор на парадокса на Ферми – не сме се срещнали с други интелигентни същества, защото това все пак е много бавен процес. Всъщност дори и да има извънземен живот, е възможно ние да сме първият вид, който достига такова технологично ниво на развитие и затова известно време няма да намерим никого.

ZME Science

Категории на статиите:
Главоблъсканици

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори