Астероид е на път да удари Земята на 2 ноември … но не е голям

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Космическа скала с размер на хладилник се насочва към нас, като „може да удари Земята на 2 ноември“. Това твърди известният астрофизик Нийл деГрас Тайсън, като публикува снимка на астероида, приближаващ се към Земята, казвайки, че може да удари планетата.

„Астероид 2018VP1, космическа скала с размер на хладилник, се хвърля към Земята с повече от 40 000 км / ч.“, написа той в туит в събота. „Може да удари Земята на 2 ноември“.

Той отбеляза обаче, че астероидът „не е достатъчно голям, за да причини вреда. Така че, „ако Светът свърши през 2020 г., това няма да е по негова вина“.

Въпреки предупреждението, НАСА по-рано потвърди, че астероидът има по-малко от 1% шанс действително да удари Земята. По повод на туита на Тайсън, потребител го попита: „Имаме ли план как да реагираме, ако по-голям астероид е на път да удари Земята?“
„Не“, отговаря той. „Всъщност имаме планове, но нито един от тях не е финансиран.“

Друг потребител пише, „Технически всичко е по вина на Вселената, Нийл.“ На което той отговори, „… на резултатите от президентските избори.“

Изследователи на НАСА, каталогизиращи „близки до Земята обекти“, са открили над 19 000 от тях, откакто агенцията започва да води архива през 1998 г.

Наближаващият астероид, за който говори Деграс Тайсън, е открит през 2018 г. Друг астероид премина на 1830 мили от Земята на 16 август тази година. Това беше най-близкият известен астероид без въздействие, според служители на НАСА.

Този астероид също не представлява опасност за хората на Земята поради своите размери. Астероидът обаче разтревожи астрономите, защото остана неоткрит, докато не премина съвсем близо до планетата.

„Астероидът се приближи неоткрит от посоката на слънцето“, каза Пол Чодас, директор на Центъра за изследване на околоземни обекти на НАСА, пред Business Insider. „Изобщо не видяхме, че идва.“

Въпреки че наближаващият астероид практически не представлява риск за планетата, предупреждението порази мнозина в социалните медии, като става в година, в която се наблюдават глобална пандемия и редица други бедствия.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори