Безследното изчезване на Ромул

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ромул
Flickr
Димитър Димитров

През 753 г. пр. н.е двамата братя близнаци Ромул и Рем основали Рим. След това, Ромул управлявал града 39 години. Самоличността на двамата братя притежава както исторически, така и митологичен характер.

Според легендата двамата са синове на Марс (богът на войната), но са кърмени и отгледани от вълчица. По това време много хора са считани за синове на Марс, но всъщност най-вероятно Ромул и Рем са отгледани от проститутка с прякор Lupus (лат. вълк).

Ромул

Скулптура на Ромул и Рем в музея Капитолини в Рим. Wikimedia Commons

Въпреки славното им постижение, един от братята се загубва напълно от историята. На 7 юли 714 г. пр. н.е., докато давал инструкции на сенаторите си в храма Вулкан, Ромул изчезва безследно.

В творбата си История на Рим от началото до 9 г. пр. н.е. римският историк Тит Ливий пише:

„Един ден, докато инспектирал войските на Полето на Марс, близо до Козето тресавище, се разразила буря с оглушителни гръмотевици. Ромул бил заобиколен от облак, толкова гъст, че бил скрит от очите на присъстващите и от този момент натам никой не го видял никъде по света.“

Повече за мистериозното изчезване на основателя на Рим можете да прочетете в Древните.

Ancient Origins

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори