Безсмъртните хора в легендите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

безсмъртните хора
Димитър Димитров

Целта на човечеството да постигне безсмъртие е стара колкото само човечество. Ставаме свидетели на ренесанс от трансхуманистични идеи, които ни карат да се замислим дали технологиите няма да се окажат лекарството срещу смъртта. Това, което преди е принадлежало на магията и боговете, сега е в ръцете на науката и изследователите. И въпреки че човечеството като цяло още не е постигнало безсмъртие, съществуват истории за малък брой хора, които са успели.

Зиусудра

Зиусудра е древен шумерски крал, на който се гледа както на Ной от Библията. Той е човекът, преживял големия потоп. Думата зиусудра означава „живот на дългите дни“ и добре описва кралят, който получил безсмъртие от боговете – подарък за храбрите му действия по време на потопа.

rtfgf

Не са открити сведения за смъртта или погребението на Зиусудра и има спекулации, че той е живял доста след края на царуването си.

Бродещият евреин

През XIII век в Европа се появила легенда за бродещ евреин, прокълнат с безсмъртие на земята, след като се подигравал на Исус, докато носел кръста си.

wandering-jew1

Смятало се, че евреинът бил обущар или портиер на Пилат Понтийски. Проклятието щяло да продължи до второто пришествие на Христос. Въпреки че детайлите варират, а реални документи няма, се смятало, че мъжът продължавал да старее, но плътта му не гниела.

Семейство Фламел

flannels

Николас и Перенеле Фламел били алхимици от края на XIV век. Съществуват спекулации, че са открили легендарния философски камък и чрез него са постигнали безсмъртие. За двойката не се споменава нищо до XVII век, но хората, вярващи в историята, смятат, че църквата нарочно е унищожила сведенията за тяхното съществуване.

Граф Сен Жермен

Мистериозният произход на високо образования и богат европейски аристократ, познат като граф Сен Жермен, е източник на спекулации още от ерата на Просвещението.

Count_of_St_Germain

Графът твърдял, че е на 500 години и според някои исторически сведения знанията и опитът му подкрепяли това твърдение. Волтер не повярвал, също както повечето съвременни историци, но все още има хора, които вярват, че графът е жив и до днес.

Желанието за вечен живот съществува от древни времена и може да бъде наблюдавано в религията, науката и културата на човешката раса. За повечето хора това е недостижима цел, но някои смятат, че съществуват определени индивиди, които вече знаят тайната на безсмъртието.

Locklip

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори