Бразилия пуска трансгенни комари срещу Зика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

James Gathany/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Властите на Бразилия решиха да пуснат генномодифицирани комари, които да намалят популацията на вида Аedes aegypti, разпространяващ вируса Зика.

Както съобщава Синхуа, бразилският регулатор ANVISA (The National Health Surveillance Agency) ще предостави разрешение за използване на трансгенни комари на техните създатели – британската компания Oxitec, която се явява дъщерна на американската фирма Intrexon, специализирана в биосинтез.

Трансгенните комари, известни също като OX513A, по думите на представителите на агенцията са се представили успешно в борбата със Зика. В ANVISA подчертават, че пред тях стои задачата да разработят нормативна база по използването на такива създания както сега, така и в бъдеще.

„Става дума за абсолютно нова технология, отличаваща се от всичко, с което разполагаме сега“, казват от агенцията. Одобрение за използване на трансгенни комари в Бразилия вече е дала Националната техническа комисия по биобезопасност (CTNBio), която признала генномодифицираните същества за „технически неопасни“.

В компанията Oxitec поясняват, че OX513A се явяват RIDL-щам комари, така наречените живи изменени комари. Те не могат да произвеждат жизнеспособно потомство. Мъжките OX513A се чифтосват със самки Аedes aegypti, преносители на вируса Зика, но полученото потомство загива на стадий ларви.

„Систематичното пускане на достатъчно количество RIDL-самци ще снижи популацията на комари под нивото, необходимо за предаване на заболяване“, казват в Oxitec. Също така, по информация на компанията, щамът предава специален маркер – DsRed, който се вижда при определено осветяване в ларвата, а това позволява да се контролира процесът по унищожаване на Аedes aegypti. Експериментално пускане на OX513A вече се е състояло на Каймановите острови и в Малайзия.

По данни на Синхуа генномодифицираните комари ще помогнат в борбата не само с вируса Зика, но и с арбовируса Чикунгуня, и с треската Денга.

От момента на регистрирането на епидемията в Латинска Америка миналата година Зика се е разпространила във всички 27 райони на Бразилия с огнище в североизточната част на страната. През ноември 2015 година бразилското правителство обяви извънредно положение и изпрати военните в борбата с комарите.

Вирусът Зика е най-опасен за бременните жени, тъй като се смята, че той се явява причина за развитието на микроцефалия у плода, съпровождан с тежки поражения на мозъка.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори