Черна дупка изпраща сигнали

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Mark A. Garlick
Антония Михайлова

Учените са успели да разкрият тайната на загадъчните радиосигнали, идващи от далечна галактика, става ясно от статия в сп. Nature. Накратко за изследването разказва научният портал The Space Reporter.

Международен екип изследователи се заинтересували от серията така наречени бързи радиоимпулси (fast radio bursts), открити от астрономите през февруари с телескопа Паркс в Австралия.

Фиксираните от телескопа импулси са получили названието FRB 150418.

Бързите радиоимпулси, които също се наричат импулси на Лоримър, траят само по няколко милисекунди. Тяхната мощност е сравнима с мощността на изхвърляне на слънчева енергия в продължение на десетки хиляди години.

Учените не знаят как се появяват те. Досега като най-възможна причина за зараждането на такива импулси е смятана появата на нови звезди.

Изследователите са успели да установят, че сигналите FRB 150418 не просто идват от древна галактика, разположена на шест милиарда светлинни години от нас, както стана ясно преди около седмица. Изненадата била това, че в тази галактика не протича активен процес на звездообразуване.

Астрономите са изяснили, че източник на импулсите не се явява звезда, а свръхмасивна черна дупка. Изследователите са стигнали до извода, че тя, всмуквайки в себе си околното пространство, натрупва огромно количество енергия. Тази натрупана енергия излиза от дупката във вид на кратки мощни импулси.

Тъй като източник на сигналите се оказала не звезда, а черна дупка, в научните среди възникнал спор възможно ли е изобщо те да се смятат за бързи радиоимпулси.

До ден днешен бързите радиоимпулси са изучени слабо. Изследователският екип е на мнение, че работата му ще помогне да се разбере повече за тези импулси.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори