Защо тази дъга е червена?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Jan Koeman | Spaceweather.com
Антония Михайлова

Всички сме свикнали да виждаме разноцветна дъга, която включва червено, жълто, зелено, синьо, виолетово – целия спектър.

Но на снимката на Ян Койман високата дъга над град Клотинге в Нидерландия е червена. Както съобщава Spaceweather.com, снимката е направена на 18 февруари. По думите на Койман той никога не е виждал червена дъга – тя се появила няколко минути след изгрева.

Защо тази дъга е червена? Работата е там, че всички останали цветове в нея са били разсеяни от молекулите въздух и частиците прах в предната част на разположеното ниско Слънце.

Още един интересен факт, отбелязан на снимката – в този ден нямало дъжд. Експертът по атмосферни оптични явления Лес Коули обаче смята, че е имало капки дъжд но в далечината – дъждът може да е бил на хоризонта или това е било вирга.

Вирга (лат. Virga – „клонка“) се нарича дъжд, който се изпарява, без да достигне земята – той може да се наблюдава във вид на забележима ивица валеж, който излиза изпод облаците. Изпарението обикновено протича поради нагряване, предизвикано от свиването на въздуха, тъй като налягането се увеличава близо до повърхността на земята. Това явление е широко разпространено в пустините и умерените ширини. В Северна Америка обикновено се наблюдава в западните Съединени щати и канадските прерии.

Необичайните червени дъги също са доста разпространено явление – обикновено те се появяват при изгрев или залез на Слънцето.

„Никога не съм виждал такава дъга преди“, казва Ян Койман, запечатал необичайното явление.

Червена дъга е запечатана наскоро и в Таскалуса, щата Алабама, САЩ, на 15 февруари.

@ ksbryant

@ ksbryant

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори