Човешката издръжливост има твърда граница

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Колко издръжливо може да бъде човешкото тяло? Това е въпрос, който може да си зададете докато бягате на дълго разстояние или във фитнеса рано сутрин, но едно ново проучване казва, че има определена граница за човешката издръжливост – отвъд която телата ни започват да се разпадат.

За дългосрочни нива на натоварване, това ограничение е изгарянето 2,5 пъти повече калории в сравнение с нивото на метаболизма по време на почивка, независимо от степента на тренираност. След това телата ни действително започват да „изяждат“ собствените си тъканни и мастни резерви, за да запазят исканата степен на натоварване.

За да проучи тези граници, екип от изследователи анализира данни от различни предизвикателства за издръжливост и житейски събития – от пресичащият Америка супер маратон от Атлантическия океан до Тихия океан с дължина 4,957 км., до изпитанията на бременността, променящи организма на жената.

„Това определя сферата на възможното за хората“, казва еволюционният антрополог Херман Понцер от университета Дюк в Северна Каролина, един от членовете на екипа.

„Просто има определена граница за това колко калории могат ефективно да се абсорбират от един човек за един ден.“

Част от новото проучване включва проследяване на енергийните разходи на шест състезатели участващи в споменатия Супер маратон в САЩ – едно изтощително продължаващо пет месеца събитие, в което бегачите правят по шест маратона седмично. Изследователите също така са анализирали публикувани по-рано данни за колоездачния пробег Тур дьо Франс, за арктически експедиции и други подобни прояви.

Можем да изразходваме енергия многократно по-висока от нивото на метаболизма ни в покой, но при кратки усилия, например до 15.6 пъти повече за един маратон, 4.9 пъти повече по време на професионално колоездене, или 2.2 пъти повече при бременност.

„Можеш да правиш наистина интензивни неща за няколко дни, но ако искаш да продължиш по-дълго, трябва да намалиш темпото“. „Всяка точка от данни, за всяко събитие, е картографирана върху тази бариера на човешката издръжливост“, каза Понцер пред Би Би Си.

„Това са страхотни данни“, казва еволюционният биолог Даниел Либерман от Харвардския университет, който не е участвал в проучването. „Това е много убедително, че в края на човешката издръжливост има твърда граница“.

Изглежда, че човешкото тяло всъщност може да намали калориите които изгаря, за да остане на устойчива граница, при която енергията не се използва по-бързо, отколкото може да се попълни. Това е възможно в краткосрочен план, показва проучването, но в крайна сметка нашите органи решават да задействат спирачките.

Храносмилателната система е една от биологичните пречки, предполагат изследователите: в един момент телата ни просто не могат да преработват храната в гориво толкова бързо.

За спортисти, които тренират за събития изискващи висока издръжливост, тези нови открития могат да помогнат за планиране как да работят под този таван от 2.5 пъти повече изразходвани калории в сравнение с изразходваните в състоянието на почивка.

„Предполагам, че това е предизвикателство за издръжливост за елитни атлети „, казва Понцер. „Разбира се, възможно е и да се окаже грешна тази стойност. Може някой ден да бъде пробит този таван от 2.5 пъти повече калории и ще ни покаже какво пропускаме“.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори