Данните от Касини дават нова информация за пръстените на Сатурн

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL-Caltech/Space Science Institute
Ивайло Красимиров

Мисията на НАСА Касини официално приключи през 2017 г. Тогава космическият кораб се разби в Сатурн, унищожавайки се, вече покрит с блясъка на славата.

Невероятното богатство от данни, изпратени до Земята през живота на сондата, все още се изучава и както става ясно от статия публикувана в „Science“, все още има и тайни, които могат да се разкрият.

В новата публикация от НАСА подчертават някои от интересните открития, които учените са направили благодарение на данните на Касини. Конкретно, наблюденията на космическата сонда дават нови подробности за структурата на емблематичните пръстени на Сатурн, както и показват драматичните различия между пръстените.

След като завършват с първоначално планираната научна програма, учените от Касини решават да изберат курс на космическия кораб, който в крайна сметка ще приключи с неговото разбиване в Сатурн. Преди космическият кораб да се унищожи удряйки се в повърхността на планетата, той обаче, извърши поредица от много рискови гмуркания през пръстените на Сатурн, за да предаде възможно най-голяма информация за техния състав.

Този „велик финал“ беше най-невероятния подвиг на Касини и сондата успя да го направи, без да бъде унищожена. Данните, изпратени обратно към Земята, са в основата на това ново проучване и показват, че всеки от пръстените на Сатурн има своя собствена уникална структура и характеристика.

„Ние откриваме структури вградени в пръстените с различни маси, включително структури близо до луната Дафнис, които очевидно са претърпели забележимо различни смущения в сравнение с околния материал на пръстена, както и сложни структурни елементи в рамките на най-големите смущения, които имат формата на витло,“ обясняват учените.

В пръстена С, например, се вижда това, което учените наричат „ивица“, която се приписва на сблъсъци между малките частици материал, които образуват пръстените. По същия начин, малките луни, които кръстосват пръстените, имат силата да ги оформят.

„Подобно на планета в процес на изграждане в диск от протопланетна материя, малките луни, вградени в пръстените на Сатурн, взаимодействат с частиците около тях“, обясняват от НАСА. „По този начин са събрани допълнителни доказателства, че пръстените са прозорец в астрофизичните дискови процеси, които оформят нашата слънчева система.“

Сондата Касини може вече да не съществува днес, но нейното наследство продължава да дава информация, а събраните данни ще продължат да дават възможност на учените да правят нови открития в обозримото бъдеще.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори