Забележително ново изображение на Сатурн беше уловено от космическия телескоп Хъбъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Credits: NASA, ESA, and Amy Simon (NASA-GSFC); Image Processing: Alyssa Pagan (STScI)
Ивайло Красимиров

НАСА каза в съобщение миналата седмица, че изображенията отбелязват началото на „сезона на спиците“ на планетата около нейното равноденствие.

Сезонът на спиците е, когато енигматичните характеристики се виждат в пръстените на планетата, въпреки че причината за спиците все още не е напълно обяснена.

Тъй като Сатурн е наклонен около оста си, той има четири сезона като Земята. Въпреки това, поради много по-голямата орбита на Сатурн, всеки сезон продължава около седем земни години.

Равноденствието настъпва, когато пръстените са обърнати с ръба към слънцето. Спиците ще изчезнат, когато наближи лятното или зимното слънцестоене.

Очаква се спиците да стават все по-изпъкнали с наближаването на есенното равноденствие на северното полукълбо на Сатурн на 6 май 2025 г.

Предполага се, че причината за спиците е магнитното поле на планетата. Спиците бяха наблюдавани за първи път от мисията на НАСА Вояджър в началото на 80-те години.

Въпреки годините на отлични наблюдения от мисията „Касини“, точното начало и продължителност на сезона на спиците все още е непредсказуем, по-скоро като предсказване на първата буря през сезона на ураганите,“ казва старши планетарният учен на НАСА Ейми Саймън, ръководител на наследството на външните планетарни атмосфери на Хъбъл ( OPAL).

Последното равноденствие на Сатурн се случи през 2009 г., когато космическият кораб Касини обикаляше около газовия гигант.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори