Дайте адски имена на спътниците на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Изминаха повече от 80 години, откакто 11-годишната тогава Венеция Бърни за първи път предлага за откритата в покрайнините на Слънчевата система планета името Плутон. Момичето, което се увличало по астрономия и митология, решило, че римският вариант на името на стопанина на царството на мъртвите Аид е тъкмо на място за тъмния и студен далечен свят.

Впоследствие около Плутон са открити пет спътника, от които днес имена си имат само три – Харон, Никта и Хидра. Двете последни луни, които все още се обозначават от астрономите като P4 и P5, са открити от телескопа „Хъбъл” през 2011 и 2012 г. Тези сравнително малки обекти имат диаметри около 20 и 30 километра.

И ето че група изследователи под ръководството на Марк Шоуолтър от Института SETI е обявила, че в избора на име за новите спътници може да вземе участие всеки. По традиция името трябва да е заимствано от гръцката или римската митология и трябва да се асоциира с царството на Аид и с преизподнята.

Системата на Плутон.
© NASA; ESA; M. Showalter, SETI Institute

Авторите вече са получили множество предложения и са направили списък от 12-те най-популярни варианта. Сред тях фигурират триглавият Цербер, река Стикс, която разделя земния от подземния свят, и дори Херкулес – един от малкото успели да се върнат от царството на мъртвите.

Ако някой смята, че знае по-добри варианти, може да направи предложение, като попълни съответната форма.

Всеки, който иска да остави малка следа извън пределите на нашата планета, нека да посети сайта на проекта до 23 февруари.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори