Дон Кихот се оказа комета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Астероидът Дон Кихот (3552 Don Quixote) всъщност е комета, загубила почти всички замръзнали вещества и вода, което свидетелства в полза на теорията за кометите, доставяли вода на ранната Земя, обявиха миналата седмица астрономите на Европейския планетологичен конгрес в Лондон.

„Дон Кихот винаги бил смятан за доста странен. Част от неговата орбита преминава близо до Земята, но другият й край се намира далече зад Юпитер. Подобна разтеглена траектория повече подхожда на орбитата на комета, отколкото „кръгообразен” полет на астероид около Слънцето. Затова много хора смятаха, че той е бивша комета, загубила всичките си запаси лед”, пояснява Джошуа Емери от университета на Тенеси в Ноксвил (САЩ).

Емери и колегите му се усъмнили в това и се опитали да разкрият същността на Дон Кихот, изучавайки снимки на астероида, получени с помощта на наземни телескопи и инфрачервата орбитална обсерватория „Спицър” в различни периоди от неговото пътешествие по орбита.

Например учените анализирали изображения, получени при максималното сближаване на Дон Кихот със Слънцето през 2009 г., както и в момента на максималното му отдалечаване от звездата през 2004 г.

„Високата чувствителност на „Спицър” ни позволи да открием комата и „опашката” на кометата, което не може да се направи с наблюдения с наземни телескопи. Сега смятаме, че Дон Кихот съдържа в себе си достатъчно лед и не се явява напълно каменисто тяло”, пояснява Емери.

Както смятат авторите на откритието, този факт добавя аргументи в полза на това, че основен „доставчик” на вода за младата Земя може да са били комети, паднали на нейната повърхност в първите епохи от живота на Слънчевата система.

Така по оценка на астрономите Дон Кихот може да съдържа в себе си над 100 млрд. тона вода, което е достатъчно за запълване на голямо езеро на съвременната Земя.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори