Древно устройство за определяне на данъци е открито в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Greg Bondar, Tell Timai Project
Антония Михайлова


Екип американски и египетски археолози са открили съоръжение, известно под названието ниломер. В Древен Египет то е било използвано за измерване на нивото на Нил.

Съоръжението е открито сред руните на древния град Тмуис в делтата на реката недалече от съвременния град Ел Мансура, съобщава National Geographic. Ниломерът вероятно е бил построен в III в. пр.н.е. Днес са известни около двадесет подобни съоръжения.

Изследователите смятат, че първоначално ниломерът се е намирал на територията на храмов комплекс. Преди строителството на Асуанския язовир през 1970 г. това място ежегодно е заливано от юли-август до септември-октомври.

©  Greg Bondar, Tell Timai Project

© Greg Bondar, Tell Timai Project

Ниломерът е изработен от варовикови блокове. Той е имал кръгла форма. Диаметърът на съоръжението е бил около 2,4 метра. Към неговата вътрешност водят стълби. В онези времена ниво от 3 метра на река Нил е било оптимално за бъдещата реколта. След разлив реката е оставяла плодородна почва в долината.

По времето на фараоните ниломерът е използван за изчисляване на данъци. Колкото по-високо било нивото на водата, толкова по-добра трябвало да бъде реколтата, следователно и данъците трябвало да са по-високи.

Върху варовика на ниломера е гравиран списък с имена на гръцки, а до всяко име имало число. Изследователите смятат, че списъкът съдържа имената на хората, които са събрали средства за изграждането на съоръжението.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори