Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Друидите ли са построили Стоунхендж?

29 септември 2022 г. в 09:32
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:15

Стоунхендж е един от най-емблематичните и мистериозни праисторически паметници в света и интригува хората от хиляди години. Учените все още не са сигурни кой точно го е построил и защо, въпреки че мнозина смятат, че е бил религиозен обект.

Неговото кръгло оформление се подравнява с движенията на Слънцето. Но дали също толкова мистериозните друиди – древните „посредници между хората и боговете“ са построили Стоунхендж? Краткият отговор е не, вероятно не са го направили.

Археологическите изследвания показват, че Стоунхендж е построен преди около 4000 и 5000 години, докато най-ранните оцелели писмени сведения за друидите датират от около 2400 години. Възможно е друидите да се върнат малко по-назад, но експертите се съмняват, че са били наоколо, когато Стоунхендж е бил построен.

„Друидите се появяват едва през последната половина на 1-во хилядолетие пр. н. е., много след като Стоунхендж е бил построен, казва Каролайн Малоун, почетен професор по праистория в Училището по естествена и застроена среда на кралския университет в Белфаст. „Никога не са открити доказателства за друиди в Стоунхендж, където вместо това имаме сложни календарни ритуали, свързани със слънцестоене, смърт, прераждане и събития в общността“, отбеляза Малоун, добавяйки, че „Друидите очевидно не са се покланяли на Слънцето или слънцестоенето и никой от ритуалните обекти от желязната епоха не предполага такава дейност или ритуали.

Няма доказателства, свързващи друидите с каменните кръгове. „Класическите автори се позовават на древни друиди, които се покланят само в гористи местности – не се споменава никаква връзка между друиди и каменни [паметници], да не говорим за Стоунхендж“, пише Майк Паркър Пиърсън, професор по късна британска праистория в Университетския колеж в Лондон, в статия, публикувана през 2013 г. в списание Archeology International.

Това може да изглежда изненадващо, тъй като съвременните друиди се идентифицират със Стоунхендж и много посещават мястото на слънцестоенето. Но друидите, които съществуват днес, не следват непременно същите практики като древните друиди. Древните друиди са изчезнали преди около 1200 години, през Средновековието, докато движението за възраждане се е появило едва преди около 300 години.

Така че защо друидите са свързани със Стоунхендж, ако няма доказателства, които да ги свързват с мястото? „Причината, поради която друидите се свързват със Стоунхендж, е, че те са езическото жречество на Великобритания и се предполага, че друидите са отговорни за това“, казва Роналд Хътън, професор по история в университета в Бристол, Обединеното кралство.

Едва през 60-те години на миналия век, след по-нататъшния напредък в археологията, обществеността разбира, че Стоунхендж е бил построен две и половина хиляди години преди времето, когато друидите са записани в древни източници“, казва Хътън. Някои от хората, ангажирани с възраждането на друидизма преди повече от 300 години, също са участвали в изследването на Стоунхендж и са искали да го превърнат във важно място за поклонение за съживените друиди.

„Стоунхендж отдавна е свързан с преоткритите друиди – антиквари като Джон Обри и особено Уилям Стъкли са централни за това движение през седемнадесети век и те виждат Стоунхендж като основно светилище/храм за новото движение“, казва Тимъти Дарвил, професор по археология в университета Борнмут в Обединеното кралство.

Търсенето от страна на издателите също играе роля за свързването на друидите със Стоунхендж. Стъкли, който изучава Стоунхендж и други каменни кръгове, „не успя да намери издател за сериозните си книги за монументите на хенге“, отбеляза Малоун. „Така че той ускори историята, докара друиди, които според него бяха достатъчно стари, за да бъдат предримски“, пише Малоун, отбелязвайки, че това насърчава издателите да отпечатат книгите му, включително неговото изследване от 1740 г. на Стоунхендж, наречено „Стоунхендж: възстановяване на храм Бих на британските друиди“ — нещо, което днес знаем, че вероятно не е вярно.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.


Категории на статията:
Искам да знам