Ефектите от спирането на дейности заради коронавируса се усещат навсякъде, дори в земната кора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Намаляването на активността в промишлените дейности и транспорта доведоха до забележим спад на сеизмичния шум – обичайния „шум от вибрации в земната кора на планетата“.

Тази тишина може да помогне на сеизмолозите да открият по-малки земетресения и да наблюдават по-внимателно вулканичната активност, съобщава Nature.

Движещите се превозни средства и промишлени машини обикновено причиняват вибрации, които могат да попречат на изследователите да търсят сигнали със същата честота.

Спад на активността с такъв размер обикновено се наблюдава само за кратко в дните около Коледа, казва за Nature Томас Лекок, сеизмолог от Кралската обсерватория на Белгия в Брюксел.

„Има голям шанс тази ситуация наистина да доведе до по-добри измервания“, казва Лекок. Това включва по-голям шанс за намиране на местонахожденията на афтършокове, заявява и Анди Фрасетто, сеизмолог в Инкорпорираните изследователски институти за сеизмология.

По време на спирането на много дейности по Земята, сеизмолозите се надяват да „изтръгнат малко повече информация от тези анализи“, казва той.

Информацията е публикувана в списание Nature.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори