Ехо от Големия взрив показва къде се крие тъмната материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESO/ M. Kornmesser
Антония Михайлова

Микровълновото фоново лъчение на Вселената, представляващо ехо от Големия взрив, помогна на астрофизиците да изяснят къде е съсредоточена голяма част от тъмната материя. Това разказват учените на годишната среща на Кралското астрономическо общество в Ландъндо, съобщава РИА Новости.

„Ако тъмната материя не съществуваше, то големите галактики просто не биха се формирали, а свръхмасивните черни дупки не биха могли да съществуват по принцип. И без тези черни дупки ние не бихме могли да намираме далечните галактики. Успяхме да открием поредната следа за това, че тъмната материя се явява скрит „скулптор“ на Вселената“, разказва Рупърт Алисън (Rupert Allison) от Оксфордския университет (Великобритания).

Както обяснява Алисън, днес практически нито един астроном не се съмнява, че тъмната материя съществува и че тя управлява живота на всички съществуващи галактики. Тя не позволява на звездите в галактиките да се „разбягат“ в междугалактичната среда и активно е задействана в процесите по звездообразуване и прочие феномени от галактичния живот.

Наблюденията, проведени в последните години, показват, че тъмната материя може да е една от главните, ако не и единствена, причини за образуването и ръста на най-големите свръхмасивни черни дупки сред т.нар. активни квазари.

Независимо че самата черна дупка, чиято маса стотици хиляди и милиони пъти превишава слънчевата, се явява невидима за всички уреди и за човешките очи, ние можем да я видим благодарение на джетовете – снопове плазма от „предъвкана“ материя, изхвърляна от квазарите.

Далеч не всички свръхамсивни черни дупки се явяват квазари – много от тях, включително и нашата собствена черна дупка в центъра на Млечния път, не пораждат джетове и се държат „прилично“. Днес астрономите спорят дали появата на джетове зависи от концентрацията на тъмна материя, или от други фактори.

Алисън и колегите му са установили, съпоставяйки картите на микровълновото ехо от Големия взрив с разпределението на квазарите по небосвода, че наистина е така – повечето големи и активни черни дупки са разположени в тези ъгълчета от Вселената, където има най-много тъмна материя.

Това откритие, по надеждите на астрономите, ще ни помогне по-добре да разберем как се развиват галактиките и Вселената като цяло, а също така ще помогнат на физиците да разкрият тайната на това, какво всъщност се явява тъмната материя.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори