Експерти прогнозират как ще изглежда бъдещият супер-континент на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Супер континентът Новопангея
Ивайло Красимиров

Прекарваме много време в мислене и прогнози за близкото бъдеще на планетата. Ще стартира ли Изкуственият интелект ядрена война до 2040 г.? Ще живеем ли на Земята до 2100 г.? Но какво ще кажете за едно необозримо по-далечно бъдеще – каква ще бъде Земята след, да речем, 200 милиона години?

Учените са единодушни, на първо място, геологията със сигурност няма да бъде същата. Според международен екип от изследователи нашата, планета е на около 200 до 250 милиона години от създаването на нов супер континент – огромна земна маса, състояща се от седемте континента, които познаваме днес. Учените смятат, че имат доста добра идея как ще изглежда бъдещата Земя с един супер-континент.

Земната кора се състои от 12 тектонични плочи, които са в постоянно, много бавно движение. Всички тези плочи се събират и след това се разделят в цикъл, който трае около 400 до 600 милиона години. Последният път, когато плочите са се събрали е бил преди около 310 милиона години, преди времето на динозаврите. Тогава те са формирали супер континента Пангея.

За да разберат как може да изглежда следващият супер континент, изследователите са анализирали историята на тектониката на земната плоча и тектонската дейност, която се извършва в момента. От това те излизат с конфигурация на четири възможни сценария за бъдещи супер континенти, които те наричат Новопангея, Пангея Ултима, Аурика и Амазия (Novopangea, Pangea Ultima, Aurica и Amasia).

Изследователите смятат, че Новопангея е най-вероятният сценарий, тъй като това ще бъде резултатът от днешните условия, които продължават да се развиват през идните 200-300 милиона години. Останалите три сценария биха били реализирани само в резултат на значителна промяна в тектониката на земните плочи, под влиянието на някои аномалии във вътрешната част на планетата, но това, поне от днешна гледна точка е много малко вероятно.

Макар че, разбира се, няма да бъдем свидетели на тези промени и няма да видим кой от тези сценарии – ако има такива – всъщност ще се осъществи, изследователите не са предприели този проект просто за забавление. Както отбелязват авторите в статия, публикувана в изданието The Conversation:

„Проучването на тектонското бъдеще на Земята ни принуждава да прокараме границите на нашите знания и да обмислим процесите, които оформят нашата планета в дълъг период от време. Това също ни кара да мислим за системата на Земята като цяло и повдига редица други въпроси – какъв ще бъде климатът на следващия супер континент? Как ще се коригира циркулацията на океана? Как ще се развие и адаптира животът? Това са много от въпросите, които допълнително движат границите на науката, защото те движат и границите на нашето въображение“, пишат авторите на прогнозата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори