Експлозия на бинарни звезди ще освети небето през 2022

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сблъсъкът на звезди е нещо невероятно рядко. Според най-новите изчисления, такива събития се случват в нашата галактика (в глобуларните клъстери) веднъж на всеки 10 000 години. Едва наскоро, благодарение на технологичния напредък, астрономите успяха да разучат подобни събития. Към днешна дата обаче никой още не е наблюдавал този феномен в реално време. Това скоро може да се промени.

Според изследване на екип от Калвин Колидж в Гранд Рапидс, Мичиган, бинарна звездна система вероятно ще се слее и ще експлодира през 2022 година. Това е историческо откритие, тъй като ще даде възможност на астрономите да наблюдават звездно сливане и експлозия за първи път в историята. Нещо повече, те твърдят, че експлозията ще е видима с просто око и ще може да се наблюдава тук на Земята.

Откритията бяха представвени на 229 Среща на Американското Астрономическо Общество (AAS) в презентация озаглавена „Прецизна прогноза за звездно сливане и избухване на Червена Нова“. Професор Лорънс Молнър и екипът му споделиха открития, които дават ясна индикация, че бинарната система ще се слее след 4 до 6 години. Събитието ще предизвика, твърдят учените, взрив от светлина, толкова ярък, че ще бъде най-светлият обект в небето.

Тази бинарна система, известна като  KIC 9832227, е наблюдавана от проф. Молнър и колегите му, заедно със студенти от Университета Уайоминг и Обсерваторията Апачи Пойнт още от 2013 г. Интересът на професора бил предизвикан на конференция, на която станало ясно, че има промени в яркостта на звездата.

Това повдигало въпроси за естеството на звездната система – конкретно дали е пулсар или бинар. След като провели собствени наблюдения Молнър и екипът му заключили, че става дума за контактен бинар – клас бинари, при които двете звезди са достатъчно близо една до друга, за да споделят атмосфера.

Подобно проучване е правено и преди за система, известна като V1309 Scorpii. Тази система също имала споделена атмосфера и с течение на времето техният орбитален период продължавал да намалява докато (през 2008 г.) двете звезди неочаквано се сблъскали и експлодирали. Смятайки, че KIC 9832227 ще има същата съдба, учените започнали да провеждат тестове, за да проверят дали звездата ще има същото поведение. Първата стъпка била да се направят спектроскопки наблюдения, за да се потвърди наличието на втора звезда – компаньон.

Съзвездието Лебед - червеният кръг е KIC 9832227

Съзвездието Лебед – червеният кръг е KIC 9832227

После трябвало да премерят орбиталния период на двойката, за да са сигурни, че се скъсява с времето, което било индикатор, че двете звезди се приближават една към друга. През 2015 Молнър и компания вече смятали, че звездите евентуално ще се сблъскат, предизвиквайки звездна експлозия, позната като „Червена Нова“. Първоначално смятали, че това ще стане между 2018 и 2020, но впоследствие изместили събитието към 2022 г. В допълнение те предсказват, че избликът на светлина ще бъде достатъчно ярък, за да може да се наблюдава от Земята. Звездата ще се вижда като част от съзвездието Лебед (Cygnus) и ще се явява като допълнителна звезда в познатия звезден модел Северен Кръст (виж горе). Досега никой астроном не е успявал да предскаже подобно събитие.

Естествено, Молнър и екипът му продължават с прецизните наблюдения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори