Енергия от делтата: вече 4 пъти по-ефективно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Устията на реките винаги са предизвиквали интерес като екологични системи и истински „живи“ лаборатории на брега на моретата и океаните. Сега изглежда, че учените откриха начин тези лаборатории да бъдат впрегнати за енергийното бъдеще на хората.

Учени от университета в Пенсилвания разработиха нова хибридна технология, при която се сливат най-ефективните съществуващи методи за създаване на енергия от различните равнища на концентрация на сол във водата. Този нов метод може да произвежда невероятни количества електроенергия на местата където солена и сладка вода се срещат.

Досега най-популярният и относително лесен начин за производство на енергия при тези условия е забавяната под налягане осмоза. При него водата преминава през полупропусклива мембрана като солта се задържа, а това създава осмотично налягане способно да задвижва турбини и да произвежда енергия.

Мембраните обаче, много често се запушват и трябва да бъдат сменяни и по тази причина методът не е ефективен, особено при много солени води.

Друг известен метод за производство на енергия при смесването на солени и сладки води е реверсивната електродиализа. При нея проблемите със задръстването на мембраните се решават, но за сметка на това се генерират относително малки количества енергия.

Изследователите от университета в Пенсилвания създадоха технология използваща и двата подхода като са успели да произведат четири пъти повече енергия от най-успешните опити правени досега. Според учените, техният метод за извличане на енергия от различните концентрации на сол във водата, има потенциал да произведе енергия достатъчна да задоволи 40% от днешните потребности на целия свят от електроенергия.

Според оценки на експерти ако новата технология бъде внедрена успешно и се съчетае със соларните енергийни паркове, бъдещето на много страни вече няма да зависи от изкопаемите горива.

Откритието е много обещаващо, но изследователите признават, че все още има много работа за да се стигне до масовото му внедряване, а за целта са нужни още експерименти.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментари

  • 24 Pharmacy Canadian [url=http://tadalaf20mg.com ]online pharmacy[/url] Securedrugshop

    MiguRormwago 30 септември 2017 16:46 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори