Фантом на старинни снимки лишил хората от сън

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изглежда, подобни неща се случват само на кино. Като преглеждали снимки от стария Красноярск, служителите на една от рекламните агенции направили плашещо откритие.

На две снимки от началото на ХХ век, чиято разлика е няколко години, те забелязали едно и също момиче. С дълга коса на плитка, черен чадър и с една и съща рокля. И изключително мрачно изражение. Изглежда като привидение сред бял ден, хванали се за главите служителите.

В местния исторически музей историята неочаквано получила продължение – разказва творческият директор на агенцията Дана Бенюмова пред „Комсомолская правда“. Оказало се, че в музея отдавна са открили момичето, което фигурирало не на две, а на десетки снимки на стария град.

Krasnoyarsk Regional Museum

Krasnoyarsk Regional Museum

„Като ги видях, няколко нощи не можах да спя. Момичето с лошия поглед приличаше на персонаж от японските филми на ужасите – разказва Бенюмова. – Тогава решихме да разкажем тази история, като пуснем комплект картички с изглед от Красноярск от началото на ХХ век, на които присъства нашият „фантом“. Направихме проекта в съавторство с историческия музей.“

Krasnoyarsk Regional Museum

Krasnoyarsk Regional Museum

Завеждащият информационния отдел на Красноярския регионален музей Иля Куклински се опитваа да разгадае загадката на пришълката. И ето до какви изводи стигнал, като изучавал снимките.

Krasnoyarsk Regional Museum

Krasnoyarsk Regional Museum

„Момичето е снимано на фона на различни сгради и съоръжения на град Красноярск – разказва историкът. – Съпоставяйки годините на строежа на къщите, сме установили, че всички снимки са направени в периода 1906–1908 г. Техни автори са собственикът на книжарница в Красноярск Николай Григоровски и известният фотограф Лудвиг Вонаго.

Krasnoyarsk Regional Museum

Krasnoyarsk Regional Museum

Но оказва се, че в ъгъла на някои снимки стоят инициалите Ф.Е.А., зад които вероятно се крие истинският автор на снимките. Днес са открити 4 стъклени негатива и поне 20 снимки, на които присъства загадъчната девойка. Коя е тя? Може би това е дъщерята на фотографа, неговата сестра или племенница?

Историкът няма еднозначен отговор на този въпрос. Рекламната агенция се е обърнала към всички красноярци да помогнат в разгадаването на феномена.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори