Фараоните били първите урбанисти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Археолози под ръководството на египтолога Надин Медлер (Nadine Moeller) от Института по ориенталистика на Чикагския университет са стигнали до извода, че някои от фараоните лично са се занимавали с градско планиране, става ясно от съобщение на сайта на университета.

Според учените именно управителите на Древен Египет са разработили първите системи за планирането на големи селища. По-рано се смяташе, че с подобно градоустройство са започнали да се занимават гърците, но в светлината на последните открития става ясно, че урбанистиката е изобретена при фараоните от IV династия, управлявали в периода на Древното царство около 2500 г. пр.н.е. Селищата били строени по стандартна схема с пресичащи се под прав ъгъл улици и еднакво разположени къщи.

Археолозите са изследвали планирането на египетското селище Ел Лахун от Средното царство, чието строителство се е намирало под контрола на управляващите кръгове, въз основа на съхранени антични документи и спътникови снимки.

Ел Лахун е бил създаден за владетелите и жреците, които са отговаряли за съхранението на погребалния комплекс на Сенусрет II, живял през 1870-1831 г. пр.н.е.

За селищата е характерно повтарящото се разположение на къщите, а също и празно пространство, което в случай на необходимост можело да бъде използвано за строителството на нови сгради. Къщите са образували квартали, които били отделяни един от друг от улици, разположени под прав ъгъл.

Учените са установили, че много принципи, използвани в съвременното градоустройство, вече са били прилагани в Древен Египет. Хората са можели да преустрояват домовете си под своите потребности, без да нарушават общия план на града. Някои от селищата напомняли на предградията на САЩ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори