Откриха крепост от Древен Египет на повече от 2600 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Археолозите в Египет са открили останките на древна крепост, датираща от 26-та династия, последната династия, при която египтяните са управлявали страната си преди персите да я завладеят през 525 г. пр. Хр.

Изследователите открили части от изградената от камъни и тухли крепост – включително североизточните и югоизточните кули – в района на Tell El-Kedwa в Северен Синай. Преди това през 2008 г. археолозите са разкопавали източната стена на военната цитадела, но крепостта е толкова голяма, че е било необходимо дълго време за да се изкопаят повече от нейните останки.

Очевидно, мястото е отлично за разполагането на крепост. Археолозите са открили останките от по-нов военен пост, построен върху старата крепост, казаха археолозите. Оригиналната крепост „се смята за една от най-старите крепости, открити в страната“, съобщи генералният секретар на Върховния съвет за антики в Египет Мустафа Вазири.

Стените на по-старата крепост са невероятно дебели, имат ширина около 7 метра, съобщава в изявление египетското министерство на антиките. Има и четири кули. За разлика от тях, по-новите крепости, построени през следващите векове, са още по-защитени, със стени широки 11 м. и включващи общо 16 кули.

Любопитно е, че в старата цитадела има и камери, пълни с пясък, счупени керамични съдове и отломки, които биха могли да помогнат за поддръжката на тежките й стени, се казва в изявлението. Тези камери може да са служили и като дренаж за дъждовна вода, което е характерно за строителството при 26-та династия.

В допълнение археолозите разкриха наличието на древен вход към крепостта под формата на странична порта на североизточната страна на стената, съобщава в изявлението си генералният директор на северната антична част на Синай, Хишам Хюсеин. Вдясно от този вход са останките от стаята, която може да е била на охраната, която наблюдава портата, казва Хюсеин.

Разкопките също така разкриват стена с дължина почти 85 метра от южната страна на крепостта и останки от къщи в западната част на крепостта. Една от тези къщи е имала амулет с името на крал Псамтик I, който гони асирийците от Египет и обединява страната, като основава 26-та династия. Умира през 610 г. пр. Хр.

Въз основа на този амулет „първоначалните проучвания показват, че крепостта най-вероятно датира от първата половина на 26-та династия, по-специално ерата на крал Псамтик I“, казва Хюсеин пред Ahram Online.

Който и да е държал крепостта, е бил изправен пред страшен и много силен враг, тъй като стените й свидетелстват за изключително тежка атака, отбелязват археолозите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори