Фазите на Луната влияят на валежите на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Геофизици от Сиатъл (САЩ) са установили, че фазите на Луната влияят на количеството валежи на Земята. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Geophysical Research Letters, съобщава сайтът на Вашингтонския университет.

Пълната Луна над Земята води до повишено налягане в горните слоеве на атмосферата и ръст на температурите в долните слоеве. Топлият въздух съдържа повече влага и води до повече валежи. Геофизиците са стигнали до извода, че пълната Луна увеличава количеството на валежите с около един процент.

Учените са използвали данни от 15-годишни наблюдения на японската и американската космическа агенция (между 1998 и 2012 г.) за колебанията на нивото на валежите в тропическите ширини на Земята.

За първи път изменения в атмосферното налягане, свързани с фазите на Луната, са наблюдавани през 1847 г., а на колебанията в температурите – през 1932 г. Работата на учените от Сиатъл е първата, в която са получени убедителни данни за влиянието на фазите на Луната върху валежите.

Изследването може да се окаже полезно за тестване на климатични модели на планетата.

В края на миналата година НАСА публикува видео, което демонстрира либрацията (колебанията) и фазите на Луната през 2016 година при наблюдения от Земята. На видеото се виждат либрациите, предизвикани от движението на Луната около Земята по елиптична орбита. Това води дотам, че ние можем да видим едва около 60% от повърхността на нашия спътник.

Всеки час въртене на Луната около Земята отговаря на един кадър на видеото. Благодарение на високата резолюция на снимките се виждат кратерите и движещият се терминатор (линията на раздела между светлината и сянката).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори