Гама-мехурите на Млечния път крият тайни от учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA's Goddard Space Flight Center
Антония Михайлова

През 2010 година учените обявиха за откриването на два огромни „мехура“ гама-лъчение, разположени под и над плоскостта на нашата галактика – Млечния път.

За четирите години, изминали от откриването на тези гама-мехури, астрофизиците признават, че не са се доближили нито на крачка към разгадаването на тайната за произхода на това необичайно космическо явление.

Мащабите на тези космически явления са способни да „вземат акъла“ на всеки човек. Напълно е очевидно, че те излизат от самото ядро на нашата галактика и се разпространяват в околното пространство на десетки хиляди светлинни години.

Двата „мехура“ се състоят от гама-лъчи с доста високо ниво на яркост. „Такова е усещането, че в центъра на нашата галактика някой е завъртял две ярки крушки с размер 300 хиляди светлинни години всяка“, пишат учените от Станфордския университет.

Откриването на „мехурите“ е извършено с помощта на гама-телескопа „Ферми“, който се върти на орбита около Земята, като активно поглъща гама-лъчението. Без този телескоп учените не биха могли дори да разберат за съществуването на такова необичайно космическо явление.

Първата теория, издигната от учените веднага след откриването на гама-мехурите, била, че те са се образували в резултат на древно „изригване“ на свръхмасивната черна дупка, намираща се в центъра на нашата галактика, в резултат на което в космическото пространство било изхвърлено голямо количество възбудена до висока енергия материя, явяваща се източник на гама-лъчението. Но впоследствие внимателна проверка на наличните данни не потвърдила тази идея.

След като учените премахнали фоновото гама-лъчение от всички известни източници в Млечния път, те успели много ясно да поставят границата на гама-мехурите, всяка от които се намира в непосредствена близост до галактичните джетове микровълново лъчение.

Но микровълновото лъчение на джетовете постепенно се разсейва и изчезва, а гама-лъчите са равномерни по целия обем на мехурите.

„Най-интересно е това, че мехурите на „Ферми“ нямат известни копия в други дължини на вълната, които биха могли да ни подскажат природата на тяхната поява“, разказва Ана Франкуейк, един от астрофизиците, занимаващи се с този проблем.

Сега учените вече имат няколко теории, но нито една от тях не обяснява нито формата, нито нивото на яркост, нито другите параметри на тези фабрики за производство на гама-лъчи.

Изследователите от Станфордския университет смятат, че науката все пак ще успее да разгадае произхода на загадъчните гама-мехури, само че за това ще бъде необходимо провеждането на допълнителни изследвания на гама-лъчението от центъра на нашата галактика, свързано с търсенето на други източници на лъчението, чието влияние трябва да се отчита при съставянето на обща картина.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори