Германски археолози откриха древноримски саркофаг на 1700 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Археолози откриха гигантски каменен саркофаг на 1700 години в Цюлпих, Северен Рейн Вестфалия (Германия). В ковчега е добре запазено тялото на млада жена, а погребалните предмети разказват много за нея.

Какво се носи на последния път? В гробовете от Римско време археолозите често се натъкват на подаръци за сбогом от живите за мъртвите – сред които често неща, които са били от значение за починалия. В 1700 годишния каменен саркофаг сега археолозите са открили необичайни погребални предмети: един вид антични разкрасителни „Beauty“ принадлежности.

Тежащият тонове саркофаг е открит през есента на 2017 в Цюлпих в Айфел (Zülpich in der Eifel). Тогава районът на разкопките в Цюлпих трябвало да бъде разширен, като теренът бил точно върху един от важните древноримски пътища, свързващи Кьолн с Триер. Планиран нов водопровод трябвало да мине през известния античен търговски път.

По тази причина на строителната площадка работели и археолози, които в крайна сметка открили саркофага. Но тъй като имало и други гробове за проучване, находката се обявява публично едва сега.

Саркофагът е датиран от 3 век и тежи няколко тона. Необичайното при него обаче е не толкова гигантския камък (странен сам по себе си), колкото количеството и разнообразието на това, което било вътре.
„Фокусът на обектите попада еднозначно в категорията бижута и козметика“, казва Сузане Вилер от Рейнския музей в Бон. „Водещо е мотото: красива и в смъртта.“

Римлянката е загинала, според първоначалните анализи, на възраст между 25 и 30 години. В последни й път наред с другите неща й било оставено ръчно огледало, набор от сенки за гримиране, различни мазила и аромати, съхранени в малки шишенца. Особено прецизно изработено е малко сгъваемо ножче, чиято дръжка е украсена с малка фигурка на Херкулес.

Скелетът и погребалните предмети са прекарали в саркофага 1700 години. Къде ще бъдат изложени находките все още не е решено.

Източник: SPIEGEL ONLINE. Прочетете оригиналната статия.

Steinsarkophag aus dem 3. Jahrhundert gefunden

Огледалце, огледалце …

30.07.2018, Nordrhein-Westfalen, Meckenheim: Ein Klappmesser, das als Grabbeigabe in einem Steinsarkophag gefunden wurde, liegt in einer Vitrine. Das LVR-Landesmuseum in Bonn hat einen bei Erdarbeiten in Zülpich gefundenen Steinsarkophag aus dem 3. Jahrhundert vorgestellt. Foto: Oliver Berg/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Сгъваемо, джобно ножче с дръжка, декорирана с фигурата на Херкулес.

Steinsarkophag aus dem 3. Jahrhundert gefunden

Мазила и аромати от Римско време.

Гримове и сенки от Римско време

Гримове и сенки от Римско време

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори