Има ли закони на Луната?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

закони на Луната
© David R. Scott/NASA
Димитър Димитров

Ако извършите престъпление в дадена държава, срещу вас ще бъде заведено дело. Но какво се случва при териториите, които не принадлежат на никоя държава?

Ако акостирате с кораб на пристанището в Маями, подлежите на законодателството на САЩ, но няколко километра навътре в океана нещата се променят. Законите, които важат на даден кораб, обикновено се припокриват с тези на държавата, в която е регистриран.

На теория, ако се откажете от гражданството си, построите кораб и отплавате в открито море, вие сте пират. Но това определено не означава, че може да правите каквото поискате. Даже обратното, по този начин може да станете жертва на приумиците на всеки, който ви срещне. Ако бъдете убит на кораба ви, убиецът няма да бъде съден, тъй като на вашия кораб не функционира официално законодателство.

Излиза така, че се налага законите да бъдат адаптирани към постоянното напредване на технологиите. Космическите закони са доста чувствителна тема, тъй като Споразумението за открия космос от 1967 г. не покрива възможности като добив на полезни изкопаеми от астероиди, или колонозиране на други планети и луни. Нещата още повече се нажежиха, след като американския конгрес въведе любопитен закон, който позволява на американските граждани да добиват всякакви ресурси от Луната, астероиди или каквито и да било небесни тела.

Имайки предвид това, може да си помислите, че извършването на законови нарушения на Луната или другаде в космоса би останало безнаказано. Но това не е вярно. В този случай се прилага принцип, наречен „екстратериториална юрисдикция“ – даден човек би следвало да се подчинява на законите на държавата, на която е гражданин в моменти, в които не се намира на територията на никоя друга държава (ничия земя).

Това би означавало, че следвайки нашето законодателство, човек, навършил 18 години, ще има право да консумира алкохол на Луната. Но ако този човек е например американец, той няма да има това право. На борда на космически кораб или МКС важи точно този принцип – все човек е длъжен да спазва законите на държавата, на която е гражданин.

ZME Science

Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори