Защо е забранено на роувърите да изследват водата на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NASA/JPL-Caltech/MSSS
Димитър Димитров

Тази седмица учени от НАСА обявиха, че са открили химически доказателства за течна вода на повърхността на Марс. Въпреки че наистина най-вероятно е така, абсолютното потвърждение няма да дойде, докато не видим водата, не я докоснем и не я анализираме. А ако не можем да изпратим хора, които да свършат тази работа, ще трябва да се задоволим с труда на роботите.

Обаче не можем. Не и докато роботите, които пращаме, идват от Земята. В момента марсоходът на НАСА Кюриосити се намира на около 50 км от мястото, за което се смята, че има вода. Но през 1967 година е подписано международно споразумение, което забранява приближаването на всичко земно до възможни находища на вода.

Това е така, защото, за да стигне до повърхността на Марс, Кюриосити е изминал 225 милиона километра. По пътя може да е взел, неканени пътници като прах, мръсотия и всякакви мистериозни микроби, които правят роувъра всичко друго, но не и стерилен. „Това е дълго пътешествие без нормален душ“, казва Маркус Щром (Marcus Strom) за The Sydney Morning Herald.

Накратко, ако не може да бъде осигурено пълното стерилизиране на даден космически апарат, той не може да приближава вода на други планети.

„Изглежда, на Марс има течна вода … трябва да вземем всички мерки за предотвратяване на зараза със земен живот“, казва Рич Зюрек (Rich Zurek), който е главен научен съветник в НАСА. „Сегашните ни роувъри не са стерилизирани до степен, нужна за приближаване до район с течна вода.“

От НАСА са способни да стерилизират апаратите си, така че да е сигурно, че няма шанс от заразяване. Това би станало чрез изключителни количества топлина и радиация, но така ще бъдат повредени доста от електронните компоненти на роувъра. Не е особено практично.

Какво е решението тогава? Знаем, че НАСА планира изпращането на хора до Марс след около 15-20 години, така че това е един вариант. Другият е да бъдат изпратени роботи, които могат да построят други роботи (вече стерилни), които да изследват водата на червената планета. Миналата година от НАСА обявиха, че разработват машини, които ще могат да принтират триизмерни структури на Марс, така че това се явява може би най-прагматичното решение.

Но нас засега ни остава само да чакаме, а на Кюриосити и Опортюнити – да размишляват върху хигиената си и да стоят по-далеч от водата.

Science Alert

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори