Истинската гробница на Фараона Куфу може да е в голямата пирамида в Гиза

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пирамидите в Гиза. Bruno Girin, Flickr
Ивайло Красимиров

За да опазят от грабители гробниците на великите фараони, древните египтяни са конструирали защитни механизми разположени вътре в пирамидите. Археолозите са възстановили дигитално защитния механизъм, използван във вътрешността на Голямата пирамида от Гиза. Дигиталният модел, показан в един от епизодите на документалната поредица „Разкопки“ от американския Science Channel, ясно илюстрира, че защитния механизъм е бил създаден с цел опазване на гробницата.

Голямата пирамида от Гиза е била построена преди около 4500 години, завършена е през 2560 г. пр. Христос, при управлението на фараона Куфу от четвъртата династия на Египет. С помощта на дигиталната реконструкция изработена за телевизионната серия, египтологът Марк Ленхер представя механизма за защита и го определя като много елементарен.

Камерата на фараона е изградена от изключително дебели стени – около 80 метра. Подходите към камерата остават обаче относително незащитени и строителите са издълбали поредица от канали точно пред входа на камерата, скрити под стените на пирамидата. Доказателства за подобни защитни системи са открити още през 19 век, но сега в документалната серия за първи път се показва, как гранитни блокове са спускат надолу в издълбаните канали, като гробът практически се запечатва след погребението на фараона.

Разкриването на тези механизми за сигурност може да помогне на археолозите да открият други скрити помещения в пирамидата. Според редица археолози, откритите досега тунели и камери са „фалшиви“ и са били предназначени за заблуда на иманярите и за отклоняването им от истинската гробница на фараона.

Ако това е така, истинската гробница на Куфу може и да е все още скрита някъде в дълбините на пирамидата. Това може и да се е оказало най-ефективния механизъм за защита, по-добър от този с гранитните блокове запушили каналите към камерата на фараона.

Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори