Археолози с лазери откриха тайна стая в Голямата пирамида в Гиза

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

След ново проучване с най-модерна лазерна апаратура на Голямата пирамида в Гиза, международен екип от археолози обяви, че е открил тайна стая в 4500 годишното египетско чудо.

Медхи Теиоби  президент на института Heritage Innovation Preservation, който е начело на проекта за сканиране на голямата пирамида съобщи, че екипът е използвал инфрачервена томография, с която е установил скрито помещение в пирамидата. Сега археолозите прецизират точното място на скритата стая, съобщава италианският вестник La Stampa.

Бившият египетски министър на античното наследство, Захи Хауас е по-предпазлив, като уточнява, че засега откритото е просто „аномалия или някаква кухина между камъните“.

Голямата пирамида или още известна като пирамидата на Куфу, фараон от четвъртата династия, е построена между 2580 и 2560 година преди Христа. Десетки години и археолози, и авантюристи търсят несметни съкровища скрити от фараона в пирамидата, при това с далеч не така съвършени като лазера инструменти.

Още през 820 година след Христос халифът ал-Маамун започва да копае тунели в стените на пирамидата, за да търси скритото в нея. През 19-ти век египтолозите Ричард Визе и Джовани Кавиля използват динамит за да изкопаят дупки в стените на пирамидата. Без успех.

Сега археолозите разчитат новата лазерна технология да им помогне да стигнат до тайните на пирамидите в Долината на кралете. Британският египтолог Николас Риивс обяви своята теория, че останките на египетската кралица от 14 век преди Христа, Нефертити, са скрити в тайна камера в пирамидата на фараона Тутанкамон. Сега екип от археолози от университета в Торино ще използва методи подобни на тези при медицинските скенери, създаващи магнитно поле, за да изследва пирамидата още веднъж.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори