Има ли огромен подземен лабиринт в Египет?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Смята се, че легендарният подземен лабиринт в Египет крие безценни доказателства за произхода на човечеството. Всъщност под повърхността на планетата може да има много тайни, които да променят начина, по който гледаме на историята. Но безспорно едно от най-интересните е лабиринтът, със своите подземни стаи и тунели, които са забравени от векове.

За него споменава още Херодот в своята „История“:

„Наистина го видях, творение отвъд думите. Защото ако някой събере всичките сгради на гърците, те ще изглеждат по-нисши и по труд и по разходи от този лабиринт. Дори и пирамидите са отвъд думите. Но лабиринтът надминава пирамидите.“ (История, Книга II, 148)

Според Херодот лабиринтът се намира в близост до езерото Мойрис и гледа срещу Града на крокодилите. Това е невероятно голям комплекс, който е на две нива, всяко от които се състои от по 1500 стаи, изрисувани с йероглифи и картини.Ancient Code

През 2008 група изследователи от Белгия и Египет дошли на описаното от Херодот място, за да намерят енигматичния лабиринт.  Експедицията потвърдила, че в Хауара, на по-малко от 100 км от Кайро, действително има такъв комплекс, който се намира недалеч от пирамидата на Аменемхет III.

Без съмнение това би трябвало да е едно от най-невероятните открития, свързани с историята на Египет. Резултатите от експедицията са публикувани малко след това в NRIAG (Национален изследователски институт по астрономия и геофизика). За тях дори била изнесена публична лекция в университета в Гент и случаят бил отразен в някои белгийски медии. Но за откритието било забравено бързо, защото Висшият съвет по антиките в Египет забранил допълнителни разкопки в местността.

Възстановка на вида на лабиринта и пирамидата на Аменемхет III. Ancient Code

Възстановка на вида на лабиринта и пирамидата на Аменемхет III.

Главният изследовател на експедицията Люис де Кордие (Louis de Cordier) чакал две години Висшият съвет да признае откритията и да ги направи публични, но това така и не се случило. Люис де Кордие и колегите му създали уебсайт, в който описват цялата експедиция. По този начин искали да направят откритието си достъпно за целия свят.

Но въпросът остава – има ли огромен лабиринт в Египет и ако има, защо той бива пазен в тайна? Това определено ни кара да се замислим какви ли места може да има на нашата планета.

Ancient Code

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори