Изкуствен мозък превръща облаците в ексцентрични прасета-охлюви

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Google
Димитър Димитров

Добре дошли в ексцентричната Вселена, в която акведукти, обградени от ледници, се прегъват един в друг. Това калейдоскопично изображение, направено от софтуер, който имитира мозъка, е започнало като нещо много просто – случаен звук, пише NewScientist.

Софтуерът е изкуствена невронна мрежа (изкуствен мозък) и е създаден от Google. Създателите му го наричат  Генезисен модул (Inception module). Модулът работи подобно на мозъка – идентифицира модели, за да класифицира изображения и да разбира смисъла на говоримата реч. Изкуствените му невронни мрежи могат да имитират това умение и да идентифицират определени характеристики в дадено изображение.

© Google

© Google

Но точно както децата виждат всякакви форми в облаците, софтуерът може да прекалява с интерпретирането на това, което вижда. Това може да доведе до странно изглеждащи абсурди, като например изображението на пейзаж (отгоре), което след обработване от софтуера включва превозни средства, подобни на трактори, кучета, които излизат от дървото, и други особени комбинации.

© Google

© Google

Въпреки че сюрреалистичните изображения може би изглеждат красиво, те не са особено полезни. Но чрез изучаването на това, как софтуерът обработва информацията, инженерите на Google ще могат да променят параметрите на „мислене“ и така интерпретативните умения на изкуствения мозък ще се оптимизират.

© Google

© Google

Талантът на изкуствените невронни мрежи не се изчерпва само с разпознаване и изкривяване на изображения. Тази технология може бързо да определи броя на предметите в изображение или сцена, при това, без да ги брои. Това е опит за имитация на вродените умения на лъвове, хора и някои риби. Софтуерът може също да играе видеоигри и често се справя по-добре от хората.

Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори