Изобретиха изкуствена кост, която стимулира регенерирането на естествени костни тъкани

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Изкуствена кост, съставена от създаден с триизмерен принтер ковък и резистентен био материал, стимулира естественото регенериране на костите у лабораторни животни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Откритието вероятно ще даде възможност за създаване на евтини импланти и протези, които ще се използват за лечение на костни и зъбни увреждания, както и в пластичната хирургия.

Учени успешно лекували увреждане на гръбначния стълб у плъхове и малформация на череп у маймуна. Отвор в черепа на макак резус се затворил за едва четири седмици, без да има какъвто и да било признак за инфекция или страничен ефект.

За разлика от другите съществуващи изкуствени костни присадки, новият био материал е еластичен и същевременно твърд. Освен това може лесно да бъде разрязан, увериха авторите на изследването. С био материала е възможно да регенерират естествени костни тъкани, без да е нужно да се добавят вещества, за да се улесни растежът на костите.

Получените резултати разкриват с какво може да е свързан следващият пробив в ортопедията, черепно-лицевата и педиатричната хирургия,

отбелязаха учените от Северозападния университет в Илинойс. Те поясниха, че новият материал е създаден на базата на хидроксиапатит – основна минерална съставка в костната тъкан, и полимер, който е био съвместим и био разградим.
Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори