Южна Корея разработва нанотехнологична татуировка като устройство за наблюдение на здравето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Южнокорейците може скоро да могат да носят устройство в собствените си тела под формата на специално изработена татуировка, която автоматично ги предупреждава за потенциални здравословни проблеми, ако проектът на научен екип даде резултат.

Изследователи от Корейския институт за напреднали науки и технологии (KAIST) в град Даеджон югозападно от Сеул са разработили електронно мастило за татуировки, направено от течен метал и въглеродни нанотръби, което функционира като биоелектрод.

Свързано към устройство за електрокардиограма (ЕКГ) или друг биосензор, устройството може да изпрати показания за сърдечната честота на пациента и други жизненоважни показатели като кръвна захар и лактат към монитор или друго външно устройство.

Изследователите в крайна сметка имат за цел да могат да се откажат от биосензори.

„В бъдеще това, което се надяваме да направим, е да свържем безжичен чип, интегриран с това мастило, така че да можем да комуникираме или да изпращаме сигнал напред-назад между нашето тяло към външно устройство“, казва ръководителят на проекта Стив Парк, професор по материалознание и инженерство. Такива монитори на теория могат да бъдат разположени навсякъде, включително в домовете на пациентите.

Мастилото е неинвазивно и е направено от частици на базата на галий – мек, сребрист метал, използван също в полупроводници или в термометри. Декорираните с платина въглеродни нанотръби помагат за провеждането на електричество, като същевременно осигуряват издръжливост.

„Когато се нанесе върху кожата, дори с триене татуировката не се отделя, което не е възможно само с течен метал“, казва Парк.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори