Как да практикуваме модерен стоицизъм и защо това ще ни направи по-щастливи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Само да отворим интернет и ще бъдем засипани с постове и статии, които „разкриват“ тайните на вечното щастие. В действителност няма загадка по отношение на щастието и модерният стоицизъм може да ни покаже защо.

Думата „стоик“ предполага дълго страдащ пациент, толерантен човек, който носи своето бреме без да се оплаква. Обаче да се каже, че това е пътят към щастието би било напълно погрешно. Теорията на модерния стоицизъм е проста.

Какво е модерен стоицизъм?

В живота не можем да контролираме всичко, затова трябва да се фокусираме върху нещата, които можем и да приемем това, което не можем да променим.

Модерният стоицизъм произхожда от стоиците – философи от Древна Гърция. Мъдреците казват, че за да живеем щастливо, трябва да решим какво можем да променим и какво не.

Щом започнем да правим ясна разлика между двете, можем да работим върху промяната на нещата, които с в наша власт. Тогава е по-лесно да приемем онова, което не можем да променим като част от живота. Това може да звучи като „ала бала“, но добива смисъл, когато се замислим какво всъщност е под наш контрол.

Какво не можем да контролираме?

  • какво хората мислят за нас
  • собствените си тела
  • околната среда
  • какво вършат хората

Какво можем да контролираме?

  • какво мислим за всичко от горните
  • какви преценки даваме за тези мисли

Има два базови принципа:

Не можем да контролираме всичко в живота. Всичко, което можем да контролираме е какво мислим за нещата, които се случват и какви преценки правим на базата на тези мисли. Точно тук става интересно. Древногръцките философи са вярвали, че не действителните неща причиняват нещастие, а начинът, по който ние мислим за тях.

Когато нещо се случи, ние правим преценка за него. Ако преценим, че е лошо, ние се чувстваме разстроени, тъжни или гневни. Всичко зависи от това, какво се е случило и как ние сме го преценили. Същото това нещо обаче, може да не разстройва някой друг, може дори да е радостно събитие за другия.

Вземете например финала на световното по футбол. Победителите се радват, загубилите са тъжни и чувстват болка. Ако ти не се интересуваш от футбол, ще ти е все едно.

Така че важно е да запомним, че преценката която даваме, носи стойност за събитието. Нещо повече, именно тази стойност произвежда нашата емоция. Добрата новина е, че всъщност имаме контрол върху тези преценки. Каквото и да стане – добро или лошо – ние решаваме какво стойност да му придадем. Тази стойност след това ще определи нашата емоция.

Тази емоция може да бъде щастие или тъга, или нещо друго, което сме избрали да чувстваме. Така че може да нямаме контрол над това, което ни се случва, но имаме пълен контрол над начина, по който се чувстваме от това, което ни се случва. Следователно имаме контрол над нашето щастие.

И така: Как работи стоицизмът в модерния свят?

Реши кое е наистина важно

Много хора се стремят към богатство, слава, власт, статус, но в действителност малко хора ги получават. В резултат много хора са нещастни, защото не са постигнали тези цели. Защо ценим тези неща? В края на деня повечето искаме да се чувстваме комфортно, да сме здрави, да имаме добри приятели и да нямаме стрес и тревоги.

Помислете защо искате тези безсмислени атрибути. За да впечатлявате околните? Може би медиите ви казват, че за да сте щастливи, трябва да имате най-бързата кола, най-прекрасния часовник или последната дизайнерска мода. Правете това, което ви прави щастливи, не това, което другите ви казват.

Не става дума за самоувереност или за позитивно мислене

Помислете върху следния сценарий. Решавате да покорите Еверест. Тръгвате без стратегия, нямате екипировка, нямате водач и не сте в добра форма. Сега никаква самоувереност или позитивно мислене няма да ви помогне да стигнете върха.

Модерният стоицизъм предполага постижими цели, които са подходящи конкретно за вас.

Чувате много истории за успешни хора от бизнеса, при които отдадеността и позитивното мислене са ключът към успеха. Те никога не се предват и самоувереността им ги направлява. Дайте си сметка обаче, че 9 от 10 стартъпа се провалят, така че не става дума за самоувереността. На първо място е важна правилната идея.

Провери дали ситуацията е под твой контрол или не

Ако нещо ви притеснява, проверете дали е от онези неща, които са под ваш контрол или не. Мислете за това като за линията, която разделя действията, които не са под ваш контрол от една страна и мислите ви за тези действия от друга страна. Каквото и да ви тревожи, поставете го от едната или от другата страна. Сега вече разбирате какво е то и дали можете да направите нещо по въпроса или пък не.

Например продавач в магазина се държи грубо с вас. Веднага побеснявате, но не можете да контролирате действията на продавача. Вероятно той е зает и е под силен стрес? Това, което можете да направите е да се оплачете или да поискате обяснение за грубостта.

Важното е, че когато разберете какво можете да контролирате и какво не, това премахва натиска от вас. Премахва емоциите от ситуациите. Наистина е много освобождаващо. Тук не става дума да позволявате на другите да са груби или агресивни, а да живеете живота си без натиска да се чувствате отговорни за всичко, което става около вас.

И на финала: ако искате да практикувате модерен стоицизъм, всяка сутрин мислете за деня, който предстои, за възможните капани, с които може да се сблъскате. Просто бъдете готови за тях и помнете, че не можете да контролирате всичко, но можете да контролирите начина, по който се чувствате.

Източник: Learning Mind.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори