Как Дмитрий Ицков смята да живее вечно

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Руски мултимилионер влага своето състояние в разработката на изкуствени тела, в които хората ще живеят вечно, пише Марк Бенетс в The Times.

Ицков иска да победи смъртта. Той иска да живее вечно, изследвайки нови светове и получавайки нов опит с помощта на изкуствено тяло, което няма да бъде подложено на умора и болести.

Но това още не е всичко: той би искал вие, вашето семейство и всеки човек на планетата да се присъедини към него в това много, много дълго пътешествие.

За да подкрепи своите идеи, Ицков е вложил значителен капитал в изследователски лаборатории, разположени по цялото земно кълбо – продължава Бенетс. – Внушителният списък на персонала в тези лаборатории се състои от специалисти по невронен интерфейс, робототехника и молекулярна генетика, които работят над създаването на „напреднали небиологични тела“.

Ицков смята, че ако всичко се развива по план, към 2035 година ще стане възможен преносът на съзнанието на човешкия индивид в изкуствено тяло, тоест продължение на живота до неограничен срок.“

„Бизнесменът се надява, че към 2045 година ще се появят съзнателни холограми, управлявани само с мисъл – „аватари“, които ще преобразуват самата същност на човешкото съществуване. Пътешествията в дълбините на Космоса ще станат реалност, докато политиката, културата и религиите ще трябва да претърпят „радикални промени“, се казва в статията.

„Ние смятаме, че може и трябва да ликвидираме стареенето и дори смъртта, преодолявайки фундаменталните предели на физическите и психическите възможности, зададени от ограниченията на биологичното тяло“, гласи смелият манифест на сайта на организацията на Ицков „Россия 2045“.

Всичко това може да изглежда неправдоподобно, но както казва Ицков, много технологии, които днес приемаме като необходими – от интернет до трансплантацията на органи, до не толкова отдавна са изглеждали също толкова фантастични – преразказва журналистът и добавя своето впечатление: „Ако предаността на делото беше гаранция за успех, още днес бихме си избрали нови безсмъртни тела.“

Ицков вдига рамене при споменаването, че достъпното на човечеството безсмъртие ще задълбочи такива сериозни проблеми като пренаселването и неудържимо нарастващото потребление на енергия, отбелязва Бенетс.

„Изкуственото тяло няма да има нужда от ресурсите, от които човек се нуждае днес – обяснява Ицков. – И хората ще могат да живеят там, където днес е невъзможно да живеят – изкуственото тяло може да съществува на планети, където биологичното тяло не е способно да оцелее.“

Макар проектът му да предизвиква мисли за хора роботи, Ицков най-много е загрижен за това, как безсмъртието ще измени съзнанието. За него вечният живот е средство за трансформация и подобрение на човешкия разум. Бизнесменът иска да отдели съзнанието от изпитващото различни нужди човешко тяло, което изисква храна, лекарства и кръв, и да прокара пътя за по-възвишен и съвършен човешки дух.

Един ден, предвижда Ицков, ние често ще посещаваме „магазини по обслужване на тела“, където ще можем да си изберем тяло от каталога, а след това да пренесем съзнанието си в най-подходящото, да речем, за живот на Марс. Както отбелязва Бенетс, Ицков акцентира върху манията на хората по всичко плътско.

„Защо хората не мислят за нещо по-изтънчено от храна, секс и деца? – пита основателят на движение „Россия 2045“. – Защо да не започнем да живеем заради по-велики цели от простото възпитание на деца?“

„Моите делови партньори не разбираха защо започнах да отделям много по-малко внимание на работата – разказва Ицков. – Колкото до моите родители, първоначално те мислеха, че съм полудял. Макар че сега промениха мнението си.“

И те не са единствени – отбелязва Бенетс. Планът на този бивш медия магнат привлече вниманието на уважавани фигури от Google, Харвард и Калифорнийския университет в Бъркли. Някои от тях се изказали миналото лято на конгреса „Глобално бъдеще 2045“, проведен в Манхатън. През 2011 година Ицков изоставил работата си на интернет предприемач, за да оглави проекта, който днес управлява от дома си в Москва.

Този месец Ицков и екипът на движение „Россия 2045“ пускат така наречения бутон на безсмъртието, който ще позволи на всеки, който може да похарчи няколко милиона долара, да си поръча персонален аватар. Бизнесменът отхвърля доводите на критиците, че в случай на успех неговият проект ще раздели човечеството на два противоположни класа – смъртни и безсмъртни.

„Бих искал това да е забавно и за богатите, и за бедните“, казва Ицков.

„Проектът „бутон на безсмъртието“ ни дава възможност да се приближим до създаването на технологии за обикновените хора. Аз нямам ресурси за реализация на всички етапи от този проект сам. Но моята цел е да осигуря достъпност до тази технология за всички.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори