Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиквайте, утре може да сме ето това

19 юни 2013 г. в 00:05
Последно: 21 юни 2013 г. в 00:27

Сега вече можем да ви запознаем по-подробно с безсмъртието на руския милиардер Дмитрий Ицков, обещано ни за 2045 г. През изминалия уикенд Ицков е споделил с водещи световни учени и ентусиасти на конференцията в Линкълн център плановете си как ще се превърнем в киборги.

32-годишният руски милиардер Дмитрий Ицков е президент на компанията Newmedia Stars и идеен вдъхновител и инициатор на стратегическото обществено движение „Россия 2045.

Една от принципните цели на движението е създаването на напълно изкуствено тяло, подчинено на човешкия мозък. Основателите смятат, че техническият прогрес може да подпомогне еволюцията и не бива да се пренебрегват плодовете на научните постижения.

И така, ето как ги вижда нещата Ицков:

През 2020 година роботите ще се подчиняват на силата на човешката мисъл и ще се управляват дистанционно.

През 2025 г. човешкият мозък малко преди биологичната смърт ще се премества в поддържаща камера, подобна на тези в анимационния филм „Футурама”. Или функцията на камера ще изпълнява главата на робота.

През 2035 г. може да се изолира човешкият ум и да се премести в компютър, като така ще отпадне необходимостта роботът да носи в главата си мократа сива маса.

През 2045 г. ще настъпи технологичната нирвана. Изкуственият разум, създаден по образ и подобие на човешкия, ще контролира безтелесни холографски фигури.

Фантастично ли ви звучи? Може би гледате откъм моралната страна на нещата и такава намеса в човешката природа ви се струва брутална? Сигурно имате много въпроси, но за разлика от вас и от нас експертите, присъствали на конференцията, са успели да зададат своите на руския предприемач. Например необходимо ли му е на човека безсмъртие? Какво ще остане от човека, ако той се избави от собственото си тяло? Ако в недалечно бъдеще накараме роботите да изпълняват нашата работа, дали ще ни се заплаща за това?

На помощ на Ицков се притекъл японският професор робототехник Хироши Ишигуро. Той демонстрирал на участниците в конференцията човекоподобен робот, същинско копие на самия учен. Роботът мърдал устни, движел очи, кимал с глава, буквално като истински човек, а от вградения в него високоговорител звучал гласът на Ишигуро. Направо все едно на сцената бил излязъл двойник на учения. Зрителите, които седели по-назад, можели наистина да го вземат за човек.

Ишигуро се занимава със създаването на реалистични роботи не от вчера. Чудото на техниката получило името Geminoid. По въпроса за прехвърлянето на собствените си отговорности към робота, Ишигуро казал, че например може да изпрати Geminoid да води лекции, а самият той да се намира в лабораторията. Междувременно обаче може да наблюдава всичко, което се случва в аудиторията и да контролира робота чрез интернет. Студентите, които са дошли на лекция за първи път и са решили да останат по-дълго, едва ли ще забележат подмяната.

© Hiroshi Ishiguro Laboratory, ATR

„Проблемът е само в това, че шефът ще откаже да ми плати за лекциите, които води моят робот”, споделил Ишигуро.

Такива постижения в робототехниката, разбира се, изглеждат впечатляващи. Но те не са достатъчни на ентусиаста Ицков. Неговата цел е да включи в движението си големи световни структури, от рода на Организацията на обединените нации, за да може всички заедно да воюват за светлото бъдеще.

„Днес технологиите вече напълно може да повлияят на процеса на човешката еволюция. Бих искал всички заедно да създадем нашето бъдеще и да обсъждаме перспективите на човечеството публично, избягвайки всякакви сценарии, където нещо може да навреди на хората”, заявил предприемачът.

Всички тези наполеоновски планове на милиардера не са просто красиви думи. За да доведе идеите си до умовете на хората, Ицков вече е похарчил $3 милиона. Той е провеждал подобни конференции и е давал интервюта в Русия, но в САЩ се натъкнал на разлика в манталитета – американците не търпят намеса на правителството в научните дела, а Ицков иска да привлече за участие и държавните структури.

Американският авиационен инженер, предприемач и собственик на фондацията X-Prize Питър Диамандис заявил на конференцията, че двигатели на техническия и научния прогрес може да бъдат свободната воля и волята на капиталистическата система: „Прогресът се движи бързо и аз не мисля, че някое от съвременните правителства ще може да го догони.”

По повод инициативата на Дмитрий Ицков се изказал и архиепископът на Американската православна църква Лазар Пухало: „Смятам, че много от тези неща просто е невъзможно да се направят. А дори и да е възможно, то аз не съм във възторг от идеята за безсмъртие. Струва ми се, че това е скучна до смърт перспектива. Освен това, като се избави от тялото, човек ще загуби много.”

Ицков успял да отговори и на това: „Възможно е наистина много да загубим, но не можеш да намериш бъдещето, ако не се избавиш от миналото. За всичко винаги се налага да се плаща.”

Източник: Vesti.ru

Категории на статията:
Технологии