Времето от Вселената ще изчезне, предричат физици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

От Вселената ще си отиде времето, смятат испански физици. Това невероятно твърдение можеше да се възприеме несериозно, ако статията на учените не беше публикувана в авторитетното научно издание Physical Review D.

Проф. Хосе Сеновила, Марк Марс, Раул Вера доказват, че времето от нашата Вселена бавно изчезва и окончателно ще се „изпари“ след милиарди години.

Принципно на науката отдавна е известен ефектът забавяне на времето. Той следва от уравненията на Специалната теория на относителността на Айнщайн. Ефектът е потвърден от много експерименти. Но чак да изчезне времето…

Радикалната хипотеза на испанците повдига много въпроси сред физиците, но тя си има и привърженици. Например Гари Гибънс, космолог от Кеймбриджкия университет, намира в нея редица достойнства.

„Ние смятаме, че времето се е появило при Големия взрив, но щом то може да се появи, значи може и да изчезне – това е само обратният ефект“, казва той.

Хипотезата на испанците особено привлича с едно от своите следствия. Тя поставя кръст на прочутата тъмна енергия. Става дума за това, че в края на ХХ век учените са направили сензационно откритие – нашата Вселена не просто се разширява, но го прави с ускорение.

Откриването на този ефект е получило през 2011 година Нобелова награда за физика. Какво ускорява разширението на Вселената? Този феномен е станал една от най-големите загадки на природата, над която вече почти 20 години разсъждават физиците.

Те са въвели понятието „тъмна енергия“ и именно на нея са предписали ефекта на ускорението. Досега обаче никой дори не си представя какво представлява тя, откъде се взема, макар че версиите са повече от достатъчно. Разбира се, затова и този феномен е получил названието тъмна енергия.

И ето че испанците са решили проблема кардинално. Те предлагат изобщо да се изключи понятието тъмна енергия.

„Сами лъжем себе си, като си мислим, че Вселената се разширява с ускорение и възлагаме вината за това на тъмната енергия – казва Хосе Сеньовил. – Тя е измислица. Всъщност това време се забавя, а ние наивно използваме своите уравнения и получаваме ефект на ускорение.“

Впрочем ученият успокоява, че времето изобщо ще престане да бъде време след милиарди години, когато и нашата Земя няма да я има.

Хипотеза за забавяне на времето буквално преди дни бе изказана от биолога Едуард Кипреос, който също предлага да се откажем от понятието тъмна енергия.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори