Как се мести 900-килограмова скулптура само с пръст (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

900-килограмова скулптура
MIT VIA VIMEO
Димитър Димитров

Безспорно най-голямата мистерия на Великденските острови са каменните статуи, наречени моаи. Как са преместени от единия край на острова до другия, без помощта на модерни подемни технологии? Местните обяснили, че каменните статуи се придвижили сами и колкото и глупаво да звучи това, малко хитра физика показва, че е възможно.

Студенти от Масачузетския технологичен институт (МТИ) са демонстрирали как масивни обекти могат да бъдат местени без почти никакво усилие. Мегалитът Макнели, издигнат пред входа на института, тежи малко над 900 килограма и въпреки, че не може да се сравнява с 82-тонният моаи „Паро“, фактът, че може да бъде местен само чрез побутване с пръст е невероятно постижение.

Каменните статуи на Великденските острови и мегалитът на МТИ са проектирани така, че да се търкалят и поклащат чрез внимателно изчислени движения. Докато центърът на тежестта е на правилното място, би трябвало да се местят с относителна лекота спрямо тежестта им.

Може би преди около 1000 години моаите са местени точно по този начин. „По начин, подобен на местенето на хладилник в определена позиция, моаите са дърпани с въжета напред назад. Това преоткриване дава нов смисъл на твърденията, че моаите са ходили самостоятелно“, пише в уебсайта на МТИ.

Поставянето на мегалита всъщност не е било част от учебната програма.  По-рано тази година родителите на главната асистентка Кари Лии Макнели загинали при пожар и студентите решили да издигнат каменната статуя в тяхна чест. Обикновено, мегалитите се поставят в чест на загиналите предци, затова проектът се явява едновременно красив жест на почит и хитра демонстрация на древните архитектурни постижения.

Mental Floss

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори