Калмари колкото автобуси живеят в дълбините на океана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


В дълбините на Световния океан може да живеят няколко хиляди особено големи гигантски калмари, които по  размери не отстъпват на автобус или товарен камион, което оправдава средновековните легенди за кракени и гигантски октоподи, твърди биолог в статия, публикувана в изданието Journal of Zoology.

„През последните няколко години разследвах слуховете за морските чудовища и се опитвах да открия някаква научна основа в тях. Моите статистически изчисления сочат, че гигантските калмари могат да достигат дължина 20 метра, а дебелината на централната част на тяхното тяло да достига три метра.

И това са много консервативни оценки. Като цяло искрено съм уверен в това, че подценяваме максималните размери на тялото на Architeuthis dux“, казва Чарлз Пакстън (Charles Paxton) от университета на Сейнт Андрюс (Шотландия).

Пакстън стигнал до този извод в хода на многобройни експедиции в района на атлантическото крайбрежие на Стария и Новия свят, където местните жители твърдели, че са откривали гигантски октоподи и други митични морски чудовища.

Част от тези твърдения се оказвали истина и за няколко години шотландският биолог натрупал данни за дължината на тялото, пипалата, размерите на клюна и други части на тялото на повече от 160 гигантски калмара. Изследователят използвал тази информация за създаването на компютърен статистически модел, който му помогнал да изчисли максимално възможните размери на тялото на Architeuthis dux.

Както се оказало, размерите на тези гигантски животни са подценявани – според изчисленията на Пакстън най-големите техни представители могат да съперничат на автобус по дължина и ширина.

От друга страна, ученият признава, че повечето разкази за гигантските същества не могат да съответстват на действителността, тъй като дължината на животното в тях превишава 30 метра, което е невъзможно в съответствие с резултатите от неговите изчисления.

„Възможно е подобни размери да им помагат да се защитават от атаки на кашалоти – дори при три метра дължина само много голям самец може да изяде калмар. Би било изключително интересно да се разбере дали калмарите действително могат да стигнат до още по-големи размери, които да ги направят неуязвими за атаките на китовете“, заключава Пакстън.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори