Когато алкохолът предпазва от тромбоза

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Може ли алкохолът да защити някого от тромбоза на кръвоносните съдове? Да, и такива неща се случват. Вярно, при две условия – да сте мъж, а седмичната ви доза да не надвишава 250 мл. Само опитайте да пиете повече (независимо бира или вино) и кръвоносните ви съдове отново се оказват под заплаха.

Образуването на тромбове в кръвоносната система зависи от много фактори, включително от пушене, телесна маса, възраст и т.н. Но съществува мнение, че алкохолът спасява от венозна тромбоза – той препятства тромбоцитната агрегация, повишава нивото на тъканния плазминогенен активатор, способстващ разтварянето на тромбите, и намалява нивата на фибриноген, който служи като строителен материал за тромбовете.

Но данните за влиянието на алкохола върху формирането на тромбове досега бяха доста противоречиви – едни изследователи твърдяха, че пиенето възпрепятства тромбозата, а други, обратното – стигаха до противоположни изводи. Учените от университета в Орхус са се опитали да се задълбочат над въпроса.

В статия в Thrombosis and Haemostasis авторите анализират връзката между употребата на алкохол и вероятността от тромбоемболия. Работата им е подкрепена с внушителна статистика – в изследването са използвали данни от 27 000 мъже и 29 000 жени, събирани повече от десет години.

Резултатите от анализа са доста любопитни – алкохолът пряко възпрепятства образуването на тромбове, но само при мъжете и само при умерена употреба (ако седмичната доза не е по-малка от 70 и не надвишава 250 мл). Ако представителите на силния пол пият повече или по-малко, вероятността от тромбоза се увеличава. Освен това, както беше казано, видът на напитката не играе роля – може да се пие или бира, или вино, кръвоносните съдове остават здрави (за други спиртни напитки авторите не споменават нищо).

За съжаление, дами, при вас такъв ефект не е открит. И в този смисъл мъжете, изглежда, имат пълно право да разпуснат в петъчната вечер с чаша бира – така де, за да се погрижат за здравето си.

Източник: Medical Xpress

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори