Синдром на авто-пивоварната или как да се опияниш без да пиеш

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Ивайло Красимиров

В продължение на шест дълги години един човек изпитвал тайнствени пристъпи на пиянство, без изобщо да изпие и капка алкохол.

В крайна сметка лекарите го диагностицират с рядко състояние, при което червата му сами произвеждали алкохол.

46-годишният мъж е имал така наречения синдром на авто-пивоварната (ABS), състояние, което кара бактериите в червата да трансформират въглехидратите в опияняващ алкохол, според доклад за случая на мъжа, публикуван в списанието BMJ Open Gastroenterology. Състоянието се активира, когато хората консумират сладки храни или напитки, съдържащи слаби въглехидрати, и ги оставя в опиянение, сякаш са изпили твърде много бири, написали лекарите в епикризата на мъжа.

Мъжът „не е в състояние да работи, и то главно след хранене“, пише д-р Фахад Малик, съавтор на доклада. Симптомите на мъжа се появяват, след като той приема антибиотици през 2011 г. след „сложно травматично нараняване на палеца“, се казва в доклада. Лекарството вероятно е нарушило микробиома или общността от микроорганизми в червата му, като бактерии и гъби, живеещи там. „Никой не му вярвал, когато мъжът казвал, че не пие“, обяснява Малик.

Пациентът изпада в нещо като „мозъчна мъгла“, проявява нехарактерно агресивно поведение и дори е арестуван за шофиране в нетрезво състояние. В този случай концентрацията на алкохол в кръвта на мъжа била регистрирана със стойност два пъти по-голяма от законната граница, но той настоявал, че не е пил. Персоналът на болницата и полицията не повярвали, се отбелязва в доклада.

След ареста му лелята на мъжа попаднала на статия за случай, описващ пациент в Охайо, който се лекувал за подобно състояние. Тя и мъжът отпътували за клиниката в Охайо, където лекарите направили анализ на микробите в червата му. Там откриват щамове от Saccharomyces boulardii и Saccharomyces cerevisiae, известни иначе като пивни дрожди, същите щамове откриват и в пробите от изпражненията на мъжа. Така лекарите предполагат, че той страда от синдрома на авто-пивоварната, но за да се потвърди диагнозата го помолили да консумира въглехидрати, за да могат да потвърдят диагнозата.

Осем часа по-късно концентрацията на алкохол в кръвта на мъжа достига повече от 0,05% (близо до законната граница за алкохол за шофиране), потвърждавайки неговата необичайна диагноза.

Въпреки че е подложен на противогъбично лечение и е поставен на диета без въглехидрати, мъжът все още изпитва проблеми. Той е преглеждан от интернисти, психиатри, невролози и гастроентеролози в опити да се постави под контрол спонтанното му пиянство. През този период той изпитва и един краен епизод, който предизвиква опасно нараняване на главата му и потенциално фатална концентрация на алкохол в кръвта от 0,4%.

„И тук медицинският персонал отказва да повярва, че не е пил алкохол въпреки че той постоянно отричал“, се казва в доклада.

Тогава мъжът потърсил помощ в Медицински център на университета Ричмънд в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, където лекарите го поставили на антибиотици и го следили отблизо около два месеца. Терапията успешно освободила червата на пациента от микробите, въпреки че в един момент човекът „ял пица и пил подсладена газирана напитка, докато е на това лечение, което води до тежък рецидив, отново предизвикал синдрома на авто-пивоварната“, се казва в доклада. След това на пациента са предписани пробиотици за насърчаване на растежа на полезни бактерии в червата. Бавно, мъжът успява да включи въглехидратите обратно в диетата си.

Година и половина по-късно мъжът може да се наслаждава на резен пица, без да се страхува от опиянение – или потенциално причинено от алкохол увреждане на черния дроб.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори