Колко ще продължи животът на Земята, ако Слънцето угасне?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/Reid Wiseman
Антония Михайлова

Чаша с горещо кафе, поставена в хладилника, няма да изстине мигновено.

Точно по същия начин, ако Слънцето се „изключи“, което всъщност физически е невъзможно, то Земята, в сравнение с околното пространство, ще остане гореща още няколко милиона години.

Но жителите на нашата планета ще почувстват студа доста по-рано.

Само за седмица средната глобална температура на повърхността на Земята ще падне под 17° по Целзий. А за година – до минус 40. Горните слоеве на океаните ще замръзнат, но ледът ще се „затопля“ от водата в дълбините и това ще предотврати замръзването на океаните за още стотици хиляди години.

„В продължение на милиони години след това Земята ще достигне стабилна температура от минус 160°, при която топлината, излизаща от ядрото на планетата, ще бъде равна на топлината, която тя излъчва в пространството“, обяснява професорът по планетарни науки от Калифорнийския технологичен институт Дейвид Стивънсън.

И макар че някои микроорганизми, съществуващи в земната кора, ще оцелеят, животът на Земята ще спре много бързо. Фотосинтезата незабавно ще се прекрати и повечето растения ще загинат за няколко седмици. Големите дървета обаче могат да живеят в продължение на десетилетия благодарение на забавения метаболизъм и съществените запаси от захароза.

Хората могат да останат в подводници в дълбоките и топли части на океана, но по-привлекателен вариант е атомна и геотермална среда на обитание.

Най-доброто място за оцеляване в такава ситуация е Исландия. Населението на острова още сега топли 87 процента от домовете си с използването на геотермална енергия и както казва професорът по астрономия от Уочестърския университет Ерик Блекман, хората могат да продължат използването на вулканичната топлина в продължение на стотици години.

Разбира се, Слънцето не просто топли Земята, то също я държи на орбита. Ако неговата маса изведнъж изчезне, което по принцип е невъзможно, то нашата планета просто ще лети като балон, която са надули до предела и рязко са изпуснали от ръце.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори