Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко вода има в земната атмосфера?

11 януари 2022 г. в 07:44
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:16

Земята често е наричана „синята планета“ поради изобилното наличие на вода. За разлика от други планети в Слънчевата система – и вероятно извън нея – течната вода е в изобилие на Земята и нейното присъствие е позволило на милиони и милиони видове да се развиват и процъфтяват.

Около 71% от повърхността на Земята е покрита с вода, а колосалните 96,5% от водните запаси на планетата се намират в океаните, според Геоложката служба на САЩ (USGS). Но водата не остава просто на повърхността на планетата; като част от водния цикъл (наричан още хидрологичен цикъл), тя пътува до атмосферата и се връща обратно.

Колко вода има в атмосферата в даден момент? Колко е над главите ни в момента и ако всичко падне наведнъж, какво въздействие би имало?

Просто в момента в небето има милиарди литри вода — предимно под формата на пара и ако всичко падне наведнъж на повърхността, това би причинило големи проблеми за хората, животните и растенията.

Според USGS обемът на цялата вода на Земята се оценява на около 332.5 милиона кубически мили. За да поставим това в контекст, 1 кубична миля вода съдържа приблизително 1,1 трилиона галона – достатъчно, за да напълни 1,66 милиона плувни басейна с олимпийски размери.

В резултат на хидрологичния цикъл водата на Земята никога не остава на едно място твърде дълго. Тя се изпарява, превръща се в пара, кондензира, за да създаде облаци и пада обратно на повърхността като валежи. След това цикълът започва отново.

Изпарената вода остава в атмосферата около 10 дни, според Енциклопедия Британика. Това означава, че атмосферата е буквално залята от водни пари.

„Средно има около 30 мм дъжд под формата на пара, която може да падне върху всяка точка от земната повърхност“, казва Фредерик Фабри, директор на радарната обсерватория „Дж. Стюарт Маршал“ и професор по околната среда в катедрата по атмосферни и океански науки в университета Макгил в Канада.

„Това са около 24 килограма вода върху всеки квадратен метър, повечето от които са под формата на пара“, казва той.

Като се има предвид, че повърхността на Земята е около 510 милиона квадратни километра, казва Фабри, ако цялата тази маса падне наведнъж, това би повишило глобалното ниво на океана с 3,8 сантиметра, добавя той.

Въпреки че цялата тази пара да падне наведнъж на повърхността на Земята е невероятно, такова драматично покачване на морското равнище вероятно би имало ужасни последици. Според Climate Change Post, ако глобалното морско ниво се повиши само с 5 см, ниско разположените крайбрежни градове, като Мумбай и Кочи, Индия; Абиджан, Кот д’Ивоар, Джакарта, Индонезия и десетки други, които имат общо население от стотици милиони, са уязвими от опустошителни наводнения“.

Освен това, според проучване от 2017 г., публикувано в списание Scientific Reports, ако морското равнище се повиши между 5 и 10 см, това ще удвои честотата на наводненията в множество региони.

Ако цялата вода в атмосферата по някакъв начин спонтанно се спусне към повърхността на планетата, тя няма да падне равномерно. Това е така, защото някои области на Земята са по-влажни от други.

„Количеството вода в атмосферата се контролира от баланса между потока, който влиза в атмосферата, и потока, излизащ от нея“, казва Фабри. „Потокът в атмосферата се контролира от изпаренията от повърхността и те зависят от това дали има вода на повърхността, както и от температурата. Изпаряването на водата изисква много енергия и тази енергия идва от топлината на повърхността. Топлите океани са източник на най-големи изпарения, а арктическите земни зони – на най-малки.“

Средното количество вода в атмосферата варира в зависимост от сезона и местоположението, но най-общо казано, „тропическите океани и влажните тропически райони имат най-много водни пари над тях и те се движат със сезоните; районите на Арктика и високопланинските райони, имат най-малко “, защото топлият въздух е много по-добър за пренасяне на водата, обяснява Фабри.

Други фактори включват геология и топография, като наклон на терена, който влияе на това колко бързо въздухът се движи нагоре в атмосферата, където се охлажда. В резултат на това районите със силен вятър в планинските райони „получават повече от дела на валежите“, казва Фабри. Това отчасти обяснява защо Сиатъл, град, който се намира до планинската верига Cascade Range, получава толкова много дъжд, според USGS.

По-специално, изменението на климата може да повлияе на количеството пара в атмосферата през следващите десетилетия. „Ако температурите станат по-високи, изпарението от повърхността ще се увеличи, както и количеството вода в атмосферата“, казва Фабри. В резултат на това глобалното затопляне може да се ускори. Водната пара е много ефективен парников газ и когато повече от нея е в атмосферата, тя ще допринесе за затопляне и ще засили парниковия ефект.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.


Категории на статията:
Климат