Тази година е била втората най-студена зима в Антарктика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Антарктика е добре известен с ледените си температури. Всъщност това е най-студеният континент на Земята и в нов доклад се казва, че току-що е преживял втората си най -студена зима, откакто се измерва температурата там.

Според Националния център за данни за снега и леда (NSIDC), зимата 2021 г. е сред най-студените досега, като температурите за юни, юли и август са с 3,4 ° C по-ниски от средните за периода 1981-2010 г., като регистрират медиана от -62,9 ° С.

Резултатът означава, че това е втората най-студена зима на Антарктика (юни-юли-август), която изостава само от тази през 2004 г. в 60-годишния метеорологичен дневник на станция Южен полюс Амундсен-Скот.

По време на полярния мрак – от април до септември – средната температура тази година е била -60,9 ° C, което е нов рекорд за тези месеци. Този шестмесечен участък е и най-тъмното време на Южния полюс. Именно тук слънцето се потапя под хоризонта за последен път близо до пролетното равноденствие, като не изгрява отново чак до есенното равноденствие.

„Атмосферата всъщност огъва слънчевата светлина, така че получаваме малко по-голям (с около 60 километра) светъл участък от светлина, която покрива планетата, отколкото тъмната част“, казва Тайлър Хамилтън, метеоролог от The Weather Network.

Докладът приписва необичайно ниските температури на множество виновници. Сред тях са продължителни периоди на по-силни от средните ветрове около континента, които обикновено отделят ледената покривка от по-топлия въздух.

„Два периода на силни ветрове, обграждащи континента, наистина спряха топлия въздух от проникване в студените вътрешни райони“, казва Хамилтън.

В допълнение към ветровете като фактор на студа, се наблюдаваха и мощни полярни вихри от горната атмосфера, което води до значителна озонова дупка.

Изглежда, че озоновата дупка е достигнала своя максимален размер по това време, като първоначалните измервания съобщават, че тя е в най-високите 25 процента от 1979 насам, когато започна борбата за намаляване на озоновата дупка „, казват от NSIDC.

Дори през летните месеци температурите наистина не достигат положителна стойност на Южния полюс. Станцията Южен полюс Амундсен-Скот, разположена на кота 2835 метра, има средна месечна температура през лятото от -28 ° C, според Националната научна фондация (NSF).

През зимата средната месечна температура там е -60 ° C.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори