Контрол на качеството на спермата: сам в къщи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 6 юли 2016 г. в 09:51 Последна промяна:
    6 юли 2016 г. в 09:52

В един свят в който хората са все по-загрижени за своето здраве, индустрията се стреми да изобрети все повече технологии за контрол на всички функции на организма.

Наскоро Американската администрация за храни и лекарства одобри Trak, нова система за тестване на мъжката плодовитост. Тя прилича на нещо средно между фризби и часовник. Дали може да промени отношението на мъжете към репродуктивните им възможности?

Сега опасенията за различните степени на фертилност сякаш засягат повече жените. В същото време все повече изследвания показват, че възпроизводствените възможности на двойката са свързани с мъжа и качеството на неговата сперма. Както е добре известно от изключителна важност е броят на неговите сперматозоиди. Този брой е свързан и с други показатели за качеството на спермата, нейната морфология например или способността на сперматозоидите да се придвижват бързо.

Данни от Американската асоциация по репродуктивна медицина показват, че 40% от проблемите при двойките търсещи помощ, идват от проблеми на мъжа, 40% от проблеми на жената и 20% от проблеми и при двамата. В същото време обикновено жените са по-загрижени за възпроизводствените си възможности и първи търсят помощ.

Създателите на системата Trak виждат именно в това пазарните възможности за своя нов механизъм. В Sandstone Diagnostics разбират че индустрията свързана с фертилитета расте непрекъснато, но главно е свързана с жените. Така разработват уреда, позволяващ на мъжете да проверят силата на своята сперма и броя на сперматозоидите си, при това сами в къщи.

Trak работи като няколко капки сперма се поставят в така наречен пълнител или Prop, който е за еднократна употреба. Уредът завърта този пълнител като центрофуга, за да изолира сперматозоидите. След това на монитор се появяват данните, показващи качеството на спермата. Определенията са три – оптимално, умерено и ниско. Уредът може и да изпраща тази информация към специално приложение за смартфон, което позволява да се начертае график във времето и да се следи начинът на живот, което в крайна сметка да подобри качеството на семенната течност.

От фирмата съобщават, че уредът ще бъде в продажба от октомври и ще има цена от 160 долара.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори