Ранното лягане на бебето влияе добре на здравето му

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Да сложите бебето си да легне по-рано ще ви даде ценно свободно време, но и  влияе положително на здравето му.
Изследвания показват, че при бебетата с добър режим на заспиване, има два пъти по-малка вероятност от затлъстяване. Откритието е важно, защото бебетата, които качват килограми през първата си година е по-вероятно да страдат от наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други болести на по-късен етап от живота си.

И докато двойките, които стават родители за първи път трудно обръщат внимание на предупрежденията за дългосрочните последици от затлъстяването, те посрещат с отворени обятия съветите за ранно приспиване и добър сън на децата си. Изследователите от Медицинския колеж Пен Стейт, САЩ, направили експеримент с над 250 жени и техните новородени. Няколко медицински сестри посетили новите майки, давайки им съвети за безопасност, както и такива за ежедневното хранене и спане. Съветите включвали определяне на ранен режим на спане, както и такива, който препоръчват, ако бебето се събуди през нощта, вместо да бъде хранено и успокоявано, да бъде оставено да плаче.

Изследователката Дженифър Савидж заявява: „Храненето на бебето може да бъде лесен и бърз начин да го успокоите, но ние не искаме родителите да използват храненето, за да успокоят бебето си, ако то не е гладно. Плачът е едно от последните неща, които бебетата биха направили, за да покажат че са гладни.”

Деветмесечните бебета, слагани да спят до 20.00 часа и оставяни да плачат по време на нощното спане, спят час и половина по-дълго от бебетата слагани да спят в по-късен час.

Професор Иън Пол казва: „Много родители държат бебетата си будни по-дълго, мислейки си че ще спят по-дълго през нощта и няма да се будят. Ние открихме, че това не е така. Когато родителите държат бебетата будни по-дълго, те просто спят по-малко. Ако искате децата ви да спят по-добре, трябва да ги сложите да спят по-рано. Независимо кога сте сложили бебето да спи, то ще се събужда през нощта. Ако не учим новородените, че когато се събудят през нощта ще бъдат нахранени, те свикват сами да се успокояват и отново да заспиват самостоятелно. Важно е, още в ранна бебешка възраст да се установят добри навици на сън, не само от здравословна гледна точка и за превенция от затлъстяване, но също така и за добро емоционално здраве на новите семействата. Родителите почти никога не мислят за проблема със затлъстяването и затова нашата намеса е важна, за да се предотврати подобен процес, без да се налага да бъдат провеждани извънредни разговори с родителите за теглото на детето им.”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори