Кучетата все още са най-добрият начин за откриване на трупове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

полецейско куче, следово куче
dogcodog.tk
Димитър Димитров

Най-добрият приятел на човека е по-ефективен от всяка машина, когато става въпрос за откриване на трупове.

Въпреки че полицията използва много други методи за откриване на трупове, като пресечни систематични търсения и радари за подземно виждане, специално тренираните кучета са най-надеждният метод от всички, пише Smithsonianmag.

Миризмата, която отделя човешкото същество при смърт, е уникална и изключително сложна, а кучетата могат да бъдат тренирани да я подушват.

Всъщност, докато се разлага, човешкото тяло отделя 478 различни химични съединения. И учените все още не знаят кои точно са важни за кучетата със специалност „Откриване на човешки останки“ (Human Remains Detection-HRD)

Какъвто и да е химичният отпечатък, той е налице през целия процес – от пресните трупове в първите часове след смъртта до скелети на няколко години. Всъщност той е налице в няколко вида тъкани, включително кръв, кости и мазнини. Правилно тренираните HRD кучета могат да идентифицират миризмата не само в цели тела, а и в петно от кръв, кост и дори кремирани останки. Те дори могат да усетят мириса, останал в почвата, след като тяло е било преместено от гроб.

следово куче, полицейско куче

© Western Carolina University

HRD кучетата дори могат да усещат разликата между живи и мъртви хора. Но те имат нужда от много тренировки, за да бъдат надеждни детектори за смъртта. Провеждани са експерименти със синтезирането на някои от веществата, които се отделят при разлагане, като уместно наречения кадаверин (от cadaver – „труп“) и путресцин, но проучване от 2004 г. не открива никакви забележими следи от кой да е химикал около гробища.

„За да се научат да откриват нещо по мирис, кучетата трябва да тренират с истинската миризма – казва Киона Смит-Стрикланд за Gizmodo. – Затова треньорите, които обучават кучета за откриване на наркотици, имат право да работят с истински наркотични вещества. И за да се научат да откриват мъртви хора, HRD кучетата трябва да тренират с истински мъртъвци или части от тяло.

Не е много лесно да попаднеш на човешки останки и това затруднява и тренирането на кучета и изучаването на мириса.

Има някои доказателства, че миризмата може би се отделя от костите, но учените не са се произнесли окончателно.

Дотогава ужасяващата игра на „донеси” ще е най-добрият начин за откриване на човешки останки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори